Съобщението на Илон Мъск, че компанията му Neuralink е имплантирала

...
Съобщението на Илон Мъск, че компанията му Neuralink е имплантирала
Коментари Харесай

Защо Мъск не издава детайли за мозъчния експеримент на Neuralink

Съобщението на Илон Мъск, че компанията му Neuralink е вградила пробния си мозъчен чип на човек, незабавно прикова вниманието.

Но изказванията в обществената му платформа X повдигнаха повече въпроси, в сравнение с отговори за тестването на рисковото устройство, което съгласно милиардера един ден може да помогне на парализирани хора да се движат, разясняват пред Reuters специалисти в региона на мозъчните импланти.

Neuralink не разкрива даже съществени детайлности за своето изпитване, в това число обекта, където на пациентите се вгради устройството и се прави наблюдаване, както и броят на участниците и предстоящата дата на привършване.

Това е по този начин, тъй като изследването е утвърдено от Американската администрация по храните и медикаментите като " първо при хора " или " ранно осъществимо " въз основа на характерностите на Neuralink, изясняват специалистите.

За разлика от общоприетите клинични изпитвания, сходни изследвания разрешават на фирмите да разработят идея за артикул, само че не са предопределени да потвърждават сигурност или резултатност, допълват те.

Ранните изследвания за изпълнимост като това на Neuralink са освободени от условието да разгласяват детайлности за изследването на уеб страницата ClinicalTrials.gov на Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати.

Това дава на Илон Мъск по-голям надзор върху това, което се знае за напредъка на Neuralink.

Според специалистите, това е тревожно, като се има поради досегашната обществена хипербола на Мъск във връзка с разнородните му инициативи – от производителя на електрически автомобили Tesla до стартъпа за ракети SpaceX.

" Илон Мъск не се стреми към бистрота ", уверен е Кип Лудвиг, някогашен програмен шеф за невронно инженерство в NIH. " Той се занимава с отчасти откриване на информация, постоянно по подвеждащ метод ".

Neuralink не отговори на въпросите на Reuters за коментар.

Говорител на FDA съобщи, че всеки участник в клинично изпитване би трябвало да получи информация за рисковете, евентуалните изгоди и другите възможности на съответното изследване и да даде осведоменото си единодушие.

" FDA ще продължи да следи за сигурността на участниците в изследването за вграденото устройство на Neuralink посредством нужните постоянни отчети ", твърди представителят.

През 2022 година FDA оповестява, че е одобрила към 40 ранни изследвания за изпълнимост.

Забранено е обаче да разкрива детайлности за тях и нормално би трябвало да разчита на компанията да заяви непринудено за всички проблеми.

Ако се реши, че обещано нежелано събитие съставлява " рационален " риск за пациентите, FDA може да спре изпитването.

Като се има поради чувствителността на имплантирането на устройства в мозъка, някои компании избират да са транспарантни, даже в случай че не е наложително.

" Те биха могли да дадат на обществеността по-голяма убеденост за своите гаранции и отбрана на участниците в изпитванията, в случай че се записват на уеб страницата на NIH ", споделя Виктор Краутхамер, някогашен чиновник на FDA, чиято работа е включвала разглеждане на претенции за изпитвания на мозъчни импланти върху хора.

Synchron, който е по-напред от Neuralink в тестването на своето мозъчно устройство, е присъединил изследването си за " ранна изпълнимост " на шестима пациенти в уеб страницата на NIH, където почти 4,5 милиона гости търсят информация за стотици хиляди клинични проучвания всеки месец.

Големите медицински издания постоянно изискват обещано изпитване да бъде записано в ClinicalTrials.gov, с цел да разгласяват данни от проучването, настояват специалисти.

" За 10 години сме разгласили над 25 изявления ", споделя Том Оксли, основен изпълнителен шеф на Synchron. " Искаме да бъдем част от клиничната и научната общественост ", добавя той.

Оксли удостоверява, че и на шестимата пациенти е било вградено устройството на компанията.

Neuralink беше пусната на пазара през 2016 година и получи утвърждението на FDA за проучвания върху хора през май 2023 година, няколко години откакто Илон Мъск предвижда, че ще получи зелена светлина.

Бичи настроените му изявления спомогнаха за повишение на оценката на компанията до към 5 милиарда $ през юни.

Досега Neuralink е декларирала, че изпитването ѝ е ориентирано към дребен брой пациенти с лимитирана или никаква дарба да употребяват двете си ръце заради увреждане на шийния гръбначен мозък или дегенеративно заболяване, известно като амиотрофична латерална склероза (АЛС).

Проучването ще употребява робот за хирургично слагане на импланта в региона на мозъка, която управлява желанието за придвижване, като първичната цел е да се даде опция на хората да ръководят компютърен курсор или клавиатура, употребявайки единствено мислите си.

Тази седмица Мъск разгласява в X, че първият пациент на Neuralink се " възвръща добре ", ден след имплантирането на устройството.

Той разказа това, което изглеждаше като позитивен знак, че устройството открива невронна интензивност. Тя обаче не е наложително доказателство, че устройството ще работи в дълготраен проект, обявиха специалистите, интервюирани от Reuters.

Такива сигнали могат да затихнат за седмици заради естествената оздравителна реакция на импланта.

" Въпросът е какво ще прави устройството след шест месеца или три години? ", добавя Лудвиг.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР