Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Саудитска арабия -

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Саудитска арабия -
Коментари Харесай

Антъни Блинкен пристигна в Саудитска арабия

Американският държавен секретар Антъни Блинкен дойде в Саудитска арабия - първата спирка от следващата му Близкоизточна обиколка от началото на спора сред Израел и Хамас предходната година.

Основната му цел - реализиране на краткотрайно помирение и облекчение на филантропичната рецесия в Газа. В Съединените щати студентски митинги в отбрана на палестинците не престават.

В Рияд американският държавен секретар Антъни Блинкен се среща с висши саудитски ръководители. Ще беседва и с сътрудници от още 4 страни - Катар, Египет, Обединените арабски емирства и Йордания.

Сред главните акценти ще бъде ръководството на Газа след края на войната, както и постигането на краткотрайно помирение. Преди началото на визитата, от Белия дом обрисуваха дневния ред на държавния секретар.

" На първо място в листата със задания на държавния секретар Блинкен е да продължи да работи за краткотрайно преустановяване на огъня. Желанието ни е то да продължи към 6 седмици. Това ще разреши да бъдат изведени всички заложници. И той ще работи за това доста крепко! Блинкен ще приказва с Израел за желанието му да нападна Рафа и за опцията да премисли тези свои планове ", съобщи Джон Кърби, консултант по национална сигурност към Белия дом.

В Кайро се чака да бъдат възобновени договарянията сред Израел и представители на радикалната палестинска формация Хамас. Тел Авив съобщи, че, в случай че бъде реализирано съглашение, което включва освобождение на заложниците, може да отсрочи плануваната си военна интервенция в град Рафа.

Пропалестинските митинги в американските университети не престават. През миналите 24 часа обаче контра демонстрациите, в отбрана на израелската позиция, станаха по-видими и шумни. В палатковия лагер в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, се стигна до напрежение.

Наложи се намесата на университетската полиция, която съумя да раздели двете групи. Шествията в отбрана на палестинците не престават и в Йеил. Съобщава се и за още задържани в други американски висши образователни заведения. Протести в отбрана на палестинците и в щата Кънектикът.

" Дойдохме тук, с цел да покажем, че палестинците са хора. Тук сме, с цел да покажем, че човечността е по-важна от парите. Защото Америка поддържа Израел за пари! ", добави Стивън Джонсън, Кънектикът.

Междувременно американският президент Джо Байдън е разговарял с министър председател на Израел - Бенямин Нетаняху по телефона. Вашингтон още веднъж е удостоверил поддръжката си за Тел Авив, само че е предизвестил и за тежки последици при положение на сухопътна интервенция в град Рафа.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР