Само за последните 6 месеца има значително поскъпване при основни

...
Коментари Харесай

Индустрията: ценовият шок е вече тук

Само за последните 6 месеца има доста повишаване при съществени първични материали и енергоносители. Цените на стоманата, алуминия и медта са с сред 50 и 100% по-високи, което неизбежно ще се съобщи по веригата на доставките и производството. Невидим фактор са и рекордно поскъпналите CO2 квоти, които се заплащат както от енергийните сдружения, по този начин и от промишлеността.
Докато икономистите дискутират по тематиката задава ли се или не потребителска инфлация, в някои браншове на стопанската система към този момент се усещат напълно действителни ценови шокове. Основни първични материали нарастват не на месечна, а на дневна база и дотолкоз трансформират сметките, че считан за печеливш план през декември в този момент се поставя на пауза, защото не може да се вмести в бюджета.

" Вместо заложените единствено преди няколко месеца 10% облага в този момент при реализацията на обекта бихме имали 20% загуба. И по-лошото е, че няма какво да създадем - или се отхвърляме и плащаме неустойките, или го вършим с ясното схващане, че губим пари ", споделя пред " Капитал " архитект на инфраструктурен обект от ВиК сферата.

Извън строителството обаче повишаване има и на главните енергоносители като петрола, който се върна на равнищата отпреди корона рецесията, и природния газ, който в този момент е двойно по-скъп, в сравнение с при започване на 2020 година Паралелно с това през последните месеци има и нищожно повишаване на електрическата енергия, което е нетипично за това време на годината. Това са все фактори, които в допълнение натоварват цената на производството и услугите. А това нормално бързо се придвижва и в цените за крайните консуматори.

Има и един към момента незабележим фактор, който скоро ще стартира да движи индустриалната инфлация - квотите за CO2 излъчвания. От началото на този месец те чупят връх след връх, достигайки исторически най-високото си към този момент равнище от 45.76 евро за звук на 21 април. Пряк резултат от това към момента няма, защото заводите и централите купуват квоти с месеци забавяне, само че скоро ще се усети. А и прогнозите са повишаването на въглеродните излъчвания да продължи поради Зелената договорка на Европейски Съюз.
Автор: Капитал Когато материалите станат " златни "
" Големите търговци и производители на стомана през няколко дни актуализират цените и те са постоянно нагоре. Очакванията ни бяха, че това е временен тренд, само че очевидно не е по този начин ", изяснява Мая Пенчева, изпълнителен шеф " Главболгарстрой ". По думите й осезаемият прогресивен тренд в цените на металите е почнал при започване на декември м.г. и растежът до момента е към 40% за желязото, съвсем толкоз е за алуминия и медта, която доближи 10-годишен връх. А това директно въздейства върху цените на арматурата, скелетата, вторичните алуминиеви облицовки, медни и алуминиеви кабели. Чувствителен растеж има и в цените на изолационните материали, като скокът е в диапазона от 40 до 85% в границите на половин година. Цената на дървения материал също се е повишила доста, а в резултат на това има доста повишаване и на хидрофобния шперплат, кофражните детайли - дървени трегери и така нататък, показват още от строителната компания.
Автор: Капитал Капитал - брой 16
Всичко това се случва единствено за 6-8 месеца и резултатът е, че себестойността на сградното строителство се е нараснала с близо 20% за някои обекти.

" Най-фрапиращо е покачването на цената на арматурата. В нашите контракти с страната и общините, а и с частните възложители обаче такова не е заложено, защото до момента цените бяха постоянни и нямаше проблем ", споделя Росен Колелиев, който е притежател на " Пътища и мостове ".
Автор: Капитал
Това слага пред риск осъществяването на някои планове, защото при контракти с държавна или общинска администрация няма по какъв начин да се променят офертите. Индексация може да има единствено при контракти по ФИДИК по някои европейски стратегии (напр. при ВиК търгове по ОПОС - бел.ред.), които обаче не се ползват доста у нас.
Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР