Само варварите рушат паметници - културни и исторически. Това каза

...
Само варварите рушат паметници - културни и исторически. Това каза
Коментари Харесай

Паргов: Само варварите рушат паметници

Само варварите разрушават монументи - културни и исторически. Това сподели водачът на БСП-София Калоян Паргов на съвещание на Столичния общински съвет, показаха от пресцентъра на БСП-София.

„ Преди седмица стана публично притежание безумната концепция на кмета на Район „ Лозенец “ Константин Павлов за унищожаване на Паметника на руския боец - костница на починалите в Отечествената война, преместването, неизвестно къде, на тленните остатъци на починалите бойци и командири от Съветската войска, преоформянето на „ Моста на дружбата " и промяната на името на ул. „ Граф Игнатиев “. А най-циничното е, че това предложение бе обвързвано с 9 май – датата, на която светът означи 75 години от края на най-жестоката и кръвопролитна война в историята на човечеството ", означи Паргов.

" Неоспорим исторически факт е, че успеха над хитлерофашизма в Европа става допустима с първостепенната заслуга на Съветската войска. Ще ви напомня думите на Уинстън Чърчил, оповестени в " Таймс " на 9 май 1945 година: „ Утре ние ще отдадем специфична респект на почитание към нашите съветски приятели, чието умеене на бойното поле се трансформира в един от основните приноси за общата победа,... на този ден западните нации с горделивост ще изразят своята респект към непобедимия съдружник Русия, която, жертвайки животи и претърпявайки материални опустошения пое върху себе си най-тежкото задължение от всички Обединени народи. " Именно тази победа даде опция 5 години по-късно, на същата дата, да бъде оповестена концепцията за обединяване на европейските нации, която означаваме като Ден на Европа “, уточни водачът на столичните социалисти.

„ Уважаема госпожо кмет,

Уважаеми сътрудници общински съветници, които се чувствате културно и исторически свързани с Европа и изповядвате европейските полезности, дайте явен и категоричен знак, че не приемате и отхвърляте изрично сходни прояви на аморалност, ксенофобия и екстремизъм, възкресяващ кафявата чума. Прояви, зад които стоят идеологически подбуди, основават напрежение и слагат разграничителни линии сред хората.

Целта им е обслужването на дребни политически ползи, а не решаването на действителни проблеми на жителите. Константин Павлов е определен за областен кмет с цел да строи, да усъвършенства виталната среда, да опазва културно-историческото завещание и да стопанисва общинската благосъстоятелност в „ Лозенец “, а не да разрушава, скверни паметта на починалите воини и да провокира интернационалните кавги с нелепи оферти “, добави той.

„ В Договора за другарски връзки и съдействие сред Република България и Руската федерация и взаимната Декларация на президентите е регламентирано, че двете страни се задължават да одобряват нужните ограничения за запазване и реализиране на нужните грижи за намиращите се на териториите им полезности, свързани с историята и културата на двете страни, включително и военните монументи, както и обезпечаване на свободен достъп до тях “, уточни Паргов.

„ Подобно действие ще бъде и жестоко нарушаване на интернационалните правила, залегнали в Женевската спогодба, според които всяка страна има право, без значение от идеята на войната, да има свои военни гробове и монументи на територията на друга страна. И тези военни погребения и монументи са неприкосновени.

Ето за какво ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, от свое име и от името на социалистите от „ Лозенец “ и от цяла София, изрично се противопоставяме на предлагането на Павлов Столична община да предприеме сходна поредност от неуместни дейности. Призоваваме кметът на София и Столичният общински съвет ясно да се разграничат “, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР