Само половината от известните дюни в България са картирани в

...
Само половината от известните дюни в България са картирани в
Коментари Харесай

Половината дюни липсват от кадастъра

Само половината от известните дюни в България са картирани в кадастъра, а това значи, че изчезналите терени не се употребяват от никаква отбрана. Това е открил екип на " Зелени закони " при изследване на тези крайбрежни екосистеми по Черноморието. Дюните са значими естествени местообитания и са включени в европейската мрежа от предпазени зони " Натура 2000 ". През годините у нас обаче се измислиха какви ли не начини те да бъдат унищожени, с цел да не пречат на строителните планове.

Според научни изследвания и данни на Министерство на околната среда и водите през днешния ден в България има сред 7 и 12 кв. км дюни, а в профилираните карти на Министерство на регионалното развитие са включени единствено 4.654 кв. км, показват от природозащитната организация. Проверихме терени от Ахтопол до Шабла и открихме голям брой разновидности на некартиране на дюни без никаква логическа причина. На процедура картирани в кадастъра се оказаха единствено половината от известните дюни в България, открива инспекцията.

Между Приморско и Перла проучваната територия е напълно в " Натура 2000 ", по тази причина дюните в тази част от Черноморието са картирани по план на екоминистерство, като на Европейската комисия са докладвани дюни с обща повърхност към 23.232 декара (на картата - оцветено в охра). Тези дюни са отразени и в профилирания формуляр на предпазената зона Ропотамо. Но в профилираната карта на дюните към кадастъра са отразени под половината от тях или 121.057 декара (на картата оцветени щриховано).

Според закона за устройство на Черноморското крайбрежие Министерство на околната среда и водите е трябвало да даде на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация за пясъчните дюни, само че явно не го е сторила. Дюните са предпазени от слагане на преместваеми търговски обекти, коли, каравани и така нататък Ако обаче дюните не са маркирани като такива, концесионерите на плажовете имат опция безнаказано да ги разорат и да ги включат към площта на плажа, показват от организацията. Оттам са изискали информация по този въпрос от районното министерство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР