Сами за себе си днешните унгарци или маджари, както се

...
Сами за себе си днешните унгарци или маджари, както се
Коментари Харесай

Кои са маджарите?

Сами за себе си днешните унгарци или маджари, както се назовават, считат, че са наследници на хуните. Неслучайно едно от най-разпространените имена в Унгария е Атила. Историците обаче не са напълно уверени в това. Теориите за произхода на маджарите са също толкоз доста и разнородни, колкото са и тези за произхода на българите.

Най-разпространената и наложилата се във времето е за фино-унгарски генезис. Според нея предците на унгарците са живеели в далечните земи на Североизточна Европа. По незнайна причина народът им се преселил на юг по поречието на междинното течение на река Волга и заживял паралелно с прабългарски и тюркски племена. От тях те възприели номадския метод на живот и конят станал съществена част от бита им.

Езикът им също се трансформирал и в него навлезли доста тюркски думи. След като българите поели към историческата си орис, маджарите попаднали под въздействието на Хазарския хаганат и се заселили в степите на север от Черно море.

Около 830 година в Хазария избухнала революция. В резултат на това три огромни хазарски клана се включили към унгарците и се преместили в региона Етелкьоз, територията сред Карпатите и река Днепър. Там открили мощен родов съюз, който нахлувал и ограбвал земите на Карпатския басейн и най-много земите на Източната франкска империя, България и Великоморавия. По това време от изток обаче нахлули печенегите и сред тях и маджарите почнала война.

През 895 година маджарите се намесили в българо-византийските войни на страната на Константинопол и опустошили източна България. През 896 цар Симеон в съюз с печенегите нахлул в Етелкьоз и изцяло разгромил маджарите, принуждавайки ги да изоставен земите си. Маджарите тръгнали на запад и под управлението на владетеля си Арпад се настанили в Панония, покорявайки тамошните славянски племена.

Там са положени главните на бъдещата унгарска страна. Възползвайки се от отслабването на България след гибелта на Симеон Велики, маджарите покорили цяла Панония. След това почнали серия от нападения към всички околни земи и се популяризирали из голяма част от Европа. Техните орди опустошили голяма територия – от България на изток, до Дания на север и Испания на юг.

Заради опасността от маджарите разпокъсаните немски земи се обединили и била основана Свещената римска империя. През 1001 година маджарите приели християнството от Рим и римският папа провъзгласил основаването на Маджарското кралство. В идващите епохи тази страна се трансформирала в голяма империя, която диктувала политиката в тази част на Европа епохи наред.

Славата на средновековна Унгария залязла през 1526 година след борбата при Мохач, когато турските орди разгромили маджарите, а страната им била покорена от Османската империя.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР