Съгласно общите условия съответното електроразпределително дружество дължи неустойки в случай,

...
Съгласно общите условия съответното електроразпределително дружество дължи неустойки в случай,
Коментари Харесай

Радев се черви пред народа заради тока, оправдава се с времето: ЕРП-тата не дължат обезщетения

„ Съгласно общите условия съответното електроразпределително сдружение дължи неустойки при положение, че клиентите останат без електрозахранване за повече от 24 часа по виновност на сдружението. В случай на прекратяване на електрозахранването вследствие на щета на електрическата мрежа по независещи от него аргументи, включително и в резултат на непреодолима мощ, електроразпределителното сдружение не носи такава отговорност “.
Това сподели министърът на енергетиката Румен Радев пред депутатите по време на чуване в Народното събрание по отношение на погашение на обезщетения на хората, оставени без електрозахранване по време на снежния капан от края на ноември.
„ Когато електроразпределителното сдружение не е в положение да обезпечи доставяне с електрическа сила за повече от 48 часа, което е вследствие на непреодолима мощ или за попречване на повреди в електроразпределителната мрежа, се вкарва ограничаващ режим за доставяне с електрическа сила. Ограничителният режим се вкарва със заповед на министъра на енергетиката в период от 24 часа от постъпването на стимулирано предложение от електроразпределителното сдружение за територията на цялата страна или за елементи от нея. То постоянно е съпроводено със мнение и от оператора на електроенергийната система. „ В съответния случай всички горепосочени условия на Наредба 10 са спазени “.
Той акцентира, че е издал две заповеди за ограничаващ режим за електроснабдяването по отношение на изобилните снеговалежи на 25 и 26 ноември 2023 година
Те са били за „ Електроразпределителни мрежи Запад “ (ЕРМ Запад) за периода от 16:15 часа на 27 ноември до 24:00 часа на 29 ноември и „ Електроразпределение Север “ (ЕРП Север) за интервала от 20:50 часа на 27 ноември до възобновяване на снабдяването, само че не по-късно от 20:50 часа на 29 ноември. За двете издадени заповеди министърът е уведомил Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и Европейската комисия.
Постъпилите претенции от двете сдружения за ограничаващ режим са били резултат от зародилите повреди в електроразпределителните мрежи и нарушаването на електроснабдяването вследствие на тежките метеорологични условия – ураганен вятър, снегонавявания и нарушена инфраструктура.
„ От „ Електроразпределение Юг “ не беше входирано такова искане, защото те съумяха в границите на тяхна вътрешна процедура по ограничаващ режим да отстранят доста по-малкото на брой вреди “, изясни министърът.
Радев уточни, че според Наредба номер 10 от 2004 година за реда за въвеждане на ограничаващ режим, краткотрайно спиране или ограничение на производството или снабдяването с електрическа сила, топлинна сила и природен газ, при пораждане или за попречване на повреди, електроразпределителното сдружение има право да разпореди краткотрайно спиране или ограничение на производството или доставяне с електрическа сила до 48 часа.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР