Варна. Арт Галерия Ларго и Почетното Консулство на Италия във

...
Варна. Арт Галерия Ларго и Почетното Консулство на Италия във
Коментари Харесай

Във Варна представят самостоятелна изложба-графика с добавена реалност на Светослав Косев „Божествена комедия”

Варна. Арт Галерия Ларго и Почетното Консулство на Италия във Варна показват независима изложба-графика с добавена действителност на Светослав Косев „ Божествена комедия ”, със специфичното присъединяване на Симеон Желев и Атанас Марков, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Откриването ще бъде на 15-ти от 18.00 часа в Арт Галерия Ларго. Събитието се осъществя под патронажа на господин Антонио Таркуинио, Почетен Консул на Република Италия във Варна и с финансовата поддръжка на Студио за игри Зариба. С изложбата в изложба Ларго ще бъде маркирана годината на Данте. През 2021-ва година се навършват 700 години от гибелта на италианския стихотворец Данте Алегиери и годишнината се отбелязва с разнообразни културни събития освен в неговата татковина, само че и по целия свят. Експозицията в изложба Ларго ще показа графики, въодушевени от безсмъртната творба на Данте „ Божествена Комедия “. Включени са 16 литографии, осем от които са отдадени на песни от „ Ад “, пет на „ Чистилище “ и три на „ Рай “.

Особеното в актуалната галерия е, че напущаме зоната на двуизмерното и прекосяваме в триизмерното пространство. На процедура всяка от творбите има две положения – действително, което феновете ще могат да видят окачено на стените в галерията и виртуално – което ще могат да видят посредством особено приложение през своите телефони или таблети. Това става допустимо, с помощта на колаборацията на създателя с двама негови сътрудници - Атанас Марков и Симеон Желев. Тримата основават преди няколко години арт групата Co-Interaction, чиято активност е ориентирана към основаването на планове, които включват потреблението на високо софтуерни средства. Светослав Косев е мотор на артистичната, концептуалната и образна част на плановете, техническата и софтуерната част е поета от Атанас Марков, който е създател и на приложението за добавена действителност, посредством което се пресъздават интерактивно плановете. Третият член на групата Симеон Желев създава калиграфията, като неговата работа феновете ще могат да видят в творбите от цикъла „ Божествена комедия “.

В изложбата естетическите въздействия върху фена ще идват от няколко направления. Всяка от определените шестнайсет песни от поемата на великия Данте, които са въодушевили Косев, той е интерпретирал върху графичния лист със средствата на класическата графика. Ще открием интерпретирани облика на дявола, на любовта в Песен 21, на светлината и вярата в Песен 20. Но всеки един от облиците е показан и във виртуална сцена, което дава опция за извличане на друго влияние. Така сюжетът освен се развива и дообогатява, само че и основава у фена пълнокръвно чувство за наличие на героите от творбите толкоз близо, че като че ли могат да бъдат допрени.

Добавената действителност в графиките на Светослав Косев може да бъде забелязана и на екраните на компютъра от всеки, който изтегли на своя телефон приложението, основано от Атанас Марков от тук: http://www.co-interaction.com/co-interaction/app/ и сканира посредством него фотосите на творбите в уеб страницата на Арт Галерия Ларго. Очакваме ви на откриването с присъединяване на тримата актьори на 15 декември 2021 от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече за изложбата вижте в уеб страницата на галерията на www.largogallery.com.

Изложбата се реализира с финансовата поддръжка на Студио за игри Зариба, гейминг разработчик със международна известност и продължава до 10 януари 2022.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР