Съединените щати значително ограничиха безвизовото влизане за унгарски граждани под

...
Съединените щати значително ограничиха безвизовото влизане за унгарски граждани под
Коментари Харесай

САЩ нанасят удар по унгарската диаспора

Съединените щати доста ограничиха безвизовото влизане за маджарски жители под предлог, че слагат под въпрос законността на издаването на маджарски паспорти сред 2011 и 2020 година (1). Програмата за унищожаване на визите обгръща четиридесет страни, само че рестриктивните мерки се постановат само и единствено против Унгария. Вашингтон изиска от Будапеща персоналните данни на притежателите на такива документи.

Преди това унгарските жители можеха да влизат в Съединени американски щати за 90 дни за туристически и бизнес цели посредством електронната система за позволение (ESTA). Сега валидността на регистрацията в системата ESTA ще бъде лимитирана за тях от две години до една година, а самата регистрация ще бъде еднократна.

Посланикът на Съединени американски щати в Будапеща Дейвид Пресман изясни, че Вашингтон е угрижен за опасността за сигурността, представлявана от притежателите на унгарско поданство, получено посредством програмата за натурализация на етнически унгарци. Будапеща улесни приемането на маджарски паспорт от тях, което е неприятно съгласно Вашингтон.

Обяснението е нелогично. Първо, в случай че има такива, които заплашват сигурността на Съединените щати измежду тези, които са получили унгарско поданство, тази опасност ще съществува, без значение дали регистрацията им в системата ESTA е годна за две или за една година. Новите ограничавания не стопират кардинално самата опасност, даже в случай че такава съществува.

На второ място, получателите на маджарски паспорти са етнически унгарци от Словакия, Украйна, Румъния, Хърватия, Сърбия. Словакия и Хърватия са в листата на страните, чиито жители имат право да употребяват системата ESTA.

Защо етническия маджарин от Словакия или Хърватия, като жител на тези страни, е признат в Съединени американски щати по тази стратегия, а незабавно щом придобие маджарски паспорт, той е изключен от тази стратегия под предлог за опасност за сигурността?

Също по този начин не е ясно за какво украински маджарин с маджарски паспорт може да съставлява заплаха за Съединените щати, при изискване, че Съединени американски щати одобряват без формалности всевъзможни бежанци от Украйна.

Трето, настояването на Съединени американски щати за данни на 900 000 задгранични получатели на унгарско поданство е невиждано по своята безочливост, което беше меко оповестено на американците от унгарското вътрешно министерство (2). Освен това Съединени американски щати не престават практиката да дават американско поданство на чужденци, без да се регистрират пред никого.

Пресман подлага на критика Будапеща за отхвърли да приключи програмата за унгарско поданство и зад тази рецензия се крие недоволството на Вашингтон от самостоятелното държание на Будапеща. Неслучайно Вашингтон се прицели в тези, които станаха жители на Унгария през 2011-2020 година – по време на най-активната диаспорна политика на Будапеща, обвързвана с идването на власт на премиера Виктор Орбан през 2010 година

Чуждестранните унгарци са забележителен политически и идеологически запас на ръководещата партия Фидес (3). Унгарското вътрешно министерство назова дейностите на Вашингтон възмездие против унгарското държавно управление за самостоятелната му политика, а унгарската преса напомни, че през 2022 година, 2,76 милиона мигранти са пресекли южната граница на Съединените щати, на тяхния декор, броят на евентуалните пътуващи с маджарски паспорт, публикуван през 2011-2020 година, е просто нищожен (4).

С налагането на сходни ограничавания администрацията на Байдън желае да навреди на въздействието на Орбан измежду унгарската диаспора. Няколко милиона живеещи в чужбина унгарци обичайно гласоподават за Фидес и поддържат външната политика на държавното управление на Орбан. Конфликтът в Украйна покачва залозите, антивоенните настроения в унгарското общество не са загадка, а Вашингтон нанася удар на известността на Орбан.

В Унгария всеки политик, който си разреши да остави унгарците от диаспората без помощ от тяхната историческа татковина, няма късмет за дълга политическа кариера. Такава е идеологическата атмосфера в унгарския политикум. На собствен ред унгарското държавно управление, лишено от поддръжка на диаспората, ще загуби въздействие в страните на престояване на тази диаспора.

На това разчита администрацията на Байдън. Унгария стана прекомерно неуместна за остарелия Джо - забавя утвърждението на съглашението за присъединение на Швеция към НАТО, отхвърля да достави оръжие на Зеленски, подлага на критика антируските наказания, съпротивлява се на содомитската идеология.

Пресман беше категоричен: " Това е въпрос на избор. Унгарските управляващи взеха решение да не вземат поради опасенията за сигурността и това принуди Съединени американски щати да реагират. "

Вашингтон и Брюксел съумяха да въвлекат Полша, Чехия, Словакия и Румъния в антируските игри, само че отводът на Унгария да се причисли към тях съставлява " пробив на дупка в стената ", от която Западът ще може да се отърве единствено с напускането на прагматично упорития Орбан.

Бележки:

https://dailynewshungary.com/breaking-us-limits-visa-exemptions-for-hungarians/

https://inosmi.ru/20230806/ssha_vengriya-264850942.html

https://www.politico.eu/article/us-america-visa-waiver-program-esta-visa-waiver-hungary-tourism-viktor-orban/

https://hungarytoday.hu/the-us-regards-members-of-the-hungarian-minority-a-security-concern/

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР