Съединените щати обмислят да изпратят на Украйна по-старо оборудване за

...
Съединените щати обмислят да изпратят на Украйна по-старо оборудване за
Коментари Харесай

САЩ ще изпратят на Украйна ракети HAWK

Съединените щати обмислят да изпратят на Украйна по-старо съоръжение за противовъздушна защита HAWK за отбрана от съветските офанзиви с дронове и крилати ракети. От съветското навлизане на 24 февруари в Украйна Съединени американски щати са изпратили на Киев военна помощ на стойност над 17 милиарда и половина $, съобщи БНР.

В Берлин през днешния ден се организира конференция за възобновяване на Украйна, която по предварителни данни се нуждае от минимум 350 милиарда евро. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание на президента на Украйна Володимир Зеленски, че Вашингтон ще даде на Украйна усъвършенствани въздушни системи след опустошителния ракетен обстрел от Русия по-рано този месец.

Белият дом към този момент не дава детайлности за новата военна помощ за Украйна. Неясно остава и какъв брой системи HAWK ще бъдат предоставени на Киев. Ракетите прехващачи надграждат ракетните системи Stinger, които са с по-малък обхват, и са предходник на системата за противоракетна защита Patriot. По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Испания има намерение да изпрати четири установки HAWK.

Междувременно министърът на защитата Олексий Резников беседва с американския си сътрудник Лойд Остин. Двамата разискаха предизвестието на Русия, че Украйна приготвя потреблението на така наречен " мръсна бомба " - взривно устройство, заредено с радиоактивен материал. Въпреки че съдружниците от НАТО отхвърлиха изказванията на Русия, Москва още веднъж повтори изказванието си и изиска въпросът да бъде обсъден през днешния ден на закрито съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Йенс Столтенберг предизвести Москва да не употребява тези подправени изказвания като предлог за ескалация. Международната организация за атомна сила заяви, че се приготвя да изпрати инспектори на две места в Украйна по искане на Киев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР