Съдийка е подала сигнал в МВР срещу колегите си, твърдяла,

...
Съдийка е подала сигнал в МВР срещу колегите си, твърдяла,
Коментари Харесай

Съдийка в Сандански подала сигнал срещу колеги – чувствала се заплашена. От отдел „Убийства“ разпитали магистрати

Съдийка е подала сигнал в Министерство на вътрешните работи против сътрудниците си, твърдяла, че са отправени закани за живота ѝ. От отдел „ Убийства “ са снели пояснения от четирима съдии. Това се е случило в районния съд в Сандански, стана ясно на днешното съвещание на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (СК на ВСС), която изслушва кандидатките за началник на съда.

Именно една от тях – Стойка Янева, която сега е и.ф. ръководител на РС-Сандански, е подала сигнала в Министерство на вътрешните работи за закани и закани за живота ѝ от нейни сътрудници, предава Lex.bg.

От отдел „ Убийства “ са посетили съда и са снели пояснения от четирима магистрати, посочени в сигнала.

Едната е Рая Манолева – другият претендент за началник на съда, а останалите са предходните ръководители Димитър Узунов и Николинка Бузова, както и Иван Филчев.

За първи път за случая се загатва в протокола от извършеното общо заседание на РС-Сандански, което е изслушало двете кандидатки. Димитър Узунов отбелязва, че е задоволен от представянето на Рая Манолева, само че във връзка с Янева показва на първо време, че тя е отказала да дава отговор на въпросите на сътрудниците си, а по-късно споделя следното: „ Границата на естественото мина предходната седмица, когато по сигнал, тъжба на Стойка Янева до министъра на вътрешните работи предходната седмица всички от вас, в това число и аз бяхме разпитани от чиновници от Дирекция „ Национална полиция “ от отдел „ Убийства “ с твърдени закани, закани или не знам си още какво за живота и здравето на Стойка Янева. Мисля, че това минава границата на нормалността… от отдел „ Убийства “ да влизат и излизат от съдийски кабинети, да бъдем разпитвани и подлагани на това оскърбление, това идва допълнително “, споделя Узунов.

Това събитие породи страсти на днешното съвещание на Съдийската гилдия като кадровиците показаха изумлението си от визитата на чиновници на Министерство на вътрешните работи и снемането на пояснения от съдии. Още повече, че предходната година кадровиците получиха голям брой сигнали от магистрати в районния съд в Сандански и даже част от членовете на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет бяха на място да беседват с тях и със чиновниците.

Днес в отговор на въпрос на Драгомир Кояджиков, кандидатката Рая Манолева изясни, че в РС-Сандански работят петима съдии, четирима от които са били посочени в сигнала на Янева. Каза още, че от Министерство на вътрешните работи са ги срещнали със сигнала и са попитали магистратите дали желаят да дадат пояснения. Самата тя същое дала пояснения като е изтъкнала, че не знае за закани.

Самата Стойка Янева не сподели пред кадровиците да е имало съответни закани против нея, а описа за случай със служителка. След напускането на правосъдния админ, Янева определила двама души, които да извършат списък на кабинета му. Но едната служителка отишла при нея и през сълзи декларирала, че не желае да взе участие в разказа, тъй като се страхувала. На въпрос от какво се опасява, дамата дала отговор: „ Много Ви апелирам, ще направя всичко, което кажете, единствено не ме карайте да вземам участие в разказа “. „ Реакцията ме тормози. Не е редно един чиновник да изпитва боязън и трябваше да се откри от кое място идва този боязън “, сподели Янева и уточни, че по тази причина подала тъжба до Министерство на вътрешните работи. Не стана ясно за какво в сигнала са посочени нейни сътрудници съдии.

Логично преобладаващата част от чуването на двете кандидатки мина с въпроси за напрежението в районния съд в Сандански. От протокола от общото заседание и от срещите си с магистратите там в края на предходната годината, кадровиците бяха единомислещи в едно – от едната страна на спора е Стойка Янева, а от другата – всички останали съдии.

Разминаване имаше във визията по кое време е почнало напрежението – дали с определянето на Янева за и.ф. началник през юни м.г., или е тлеело отпреди това.

От въпросите, които бяха заложени на Янева, стана ясно, че множеството кадровици одобряват, че проблемите са почнали, когато тя е поела управлението на съда.

Тя беше питана дали е желала писмени пояснения от чиновниците за това, че са взели участие в подписка против методите ѝ на ръководство, че ги е карала да чакат дълго пред кабинета ѝ. Янева беше питана и дали е нареждала на чиновниците „ да донасят за диалози със съдии, да не беседват с избрани магистрати, да не се събират, да не се смеят “.

Стойка Янева съобщи, че е подготвена да мине и през детектор на лъжата, с цел да потвърди, че не е забранявала на чиновниците да се смеят, събират, беседват с избрани съдии и така нататък Тя отхвърли да е желала писмени пояснения поради подписката, само че Кояджиков съобщи, че такива документи са били показани на членовете на съвета при срещата им в Сандански.

В отговор на въпрос по какъв начин ще тушира напрежението, в случай че бъде определена за началник, в случай че всички са против нея, Янева съобщи, че поставя всевъзможни старания за разговор, само че би трябвало да има предпочитание и от двете страни.

Тя описа, че е провела среща с психолог-психиатър, с който магистрати и чиновници да обсъдят типовете стрес, стресът на работното място и оправянето с него, както и стресът приCOVID-19. На срещата обаче участвали единствено чиновници, а не отишъл нито един арбитър.

Другата кандидатка – Рая Манолева, на собствен ред съобщи, че ще тушира напрежението като организира неофициални срещи – „ пиянство на кафе и чай “, което по думите ѝ може да докара до сближение на колектива.

Манолева беше премерена в изявлението си като съобщи, че след срещата с членовете на Висш съдебен съвет, връзките в съда са се подобрили.

Председателят би трябвало да дава образец с държанието си и да основава спокойна конюнктура, да е обединител, да демонстрира схващане. Аз държа на честността и да няма спорове и съм подготвена на разговор в полза на работата. Привърженик съм на положителния звук и държа на правилни взаимоотношения. Всички различия ще бъдат решавани взаимно, всеки може да слага проблемите, какви упования има и дружно ще вземаме решенията. Основните различия са свързани с работата, нямаме персонални спорове. Да имаме по-честите неофициални срещи – пиянство на кафе или чай ще докара до сближение на колектива. Не съм последовател на административните и дисциплинарни ограничения, те не водят до резултат, а изострят спора и напрежението. Взаимно да си помогнем с съгласие, това са главните неща, на които ще стъпвам, с цел да се усъвършенства атмосферата “, съобщи Манолева.

След чуването на двете кандидатки, болшинството в колегията съобщи, че ще поддържа Рая Манолева.

Драгомир Кояджиков съобщи, че тя е по-подходяща, тъй като познава проблемите, пред Семеен кодекс на Висш съдебен съвет е демонстрирала отвращение за задълбочаване на спора, до момента в който Янева за късия интервал, в който е и.ф. началник на съда, е посочила неумения за справяне с тази задача.

Безспорно в този съд от четири години не е имало никакъв проблем сред сътрудниците в организацията и в работата. В един миг се появява този проблем и няма по какъв начин да не преценим, че е основан откогато Стойка Янева е изпълняващ функционалностите. За първи път виждам, че тук не е проблем на групи, а всички против един. Стойка Янева няма по какъв начин да сплоти този колектив и да преодолее напрежението “, сподели на собствен ред ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков , който съобщи, че също ще поддържа Манолева.

И Цветинка Пашкунова разгласи, че ще гласоподава за Манолева. „ Очевидно е разполагаем спор и с цел да се тушира напрежението и да се сътвори естествена атмосфера, нужна за главната функционалност – правораздаването, би трябвало да бъде определен различен началник, друг от изпълняващия функционалностите. Всички съдии от общото заседание са се изказали в поддръжка на арбитър Манолева и това е значимо, тъй като изборът на сътрудника Янева би основал съществени в действителност усложнения при осъществяване на функционалностите на административен началник. Да се доверим на избора на сътрудниците “, прикани Пашкунова.

Олга Керелска и Атанаска Дишева обаче обявиха, че няма да поддържат нито една от двете кандидатури. И двете бяха на мнение, че спорът не стартира с определянето на Янева за и.ф., а зрее от по-рано. Този извод са си създали след срещата с магистрати и чиновници в Сандански, само че с идването на Стойка Янева явно напрежението се е задълбочило.

На срещата ни с администрацията един чиновник си разреши да каже, че нещата не са такива, каквито другите ги показват – по какъв начин се желаят писмени пояснения, по какъв начин се контактува с едни съдии, пък не и с нея. И това, което той загатна, по мое усещане, е, че там имаше един боязън от мнението на преобладаващата група. Този чиновник сподели, че спорът в действителност потегля от там, че арбитър Стойка Янева има някакви личностни разлики с останалите съдии и че те не я одобряват личностно по една или друга причина. И е почнал развой на тотално отменяне и по-голяма изолираност и този развой на моменти губи характерността на етично и ненапълно чисто колегиално, хуманно отношение. Може би е мощна тази дума, само че моето чувство беше, че Стойка Янева е била сложена в някаква кръгова защита. В тази обстановка обаче тя не е отреагирала по най-адекватния метод, тъй че да преодолее обстановката и да консолидира колектива “, съобщи Олга Керелска.

Тя съобщи, че не приема дейностите на Янева – писането на сигнали до разнообразни органи, в това число и до Семеен кодекс на Висш съдебен съвет, срещите с психолози и така нататък Според Керелска това не способства кой знае какъв брой до нормализирането на работата в съда

По думите на Керелска и другият претендент – Рая Манолева няма да реши спора. „ Тя, въпреки и неактивен мотор, попада измежду другата група, която не е монолитна. Има едно ядро от сътрудници, които демонстрират последна непоносимост към личността на Янева, не толкоз към дейностите ѝ. Има друга група, която е по-скоро неутрална, само че знаете, че има един инстикт да вървиш към по-силния. Манолева е от сътрудниците, които се държат по-неутрално, може би е подбудено и от събитието, че се кандидатира за ръководител, само че тя не се разграничава, не споделя – сътрудници, не по този начин, не е човешко отношение, не може ли с общи старания да създадем нещо, че този съд да продължи напред “, сподели Керелска.

Тя добави, че е безпределно разочароващо и погрешно съдиите да ангажират администрацията в различията си. „ Ако изберем Манолева, надълбоко се колебая, че спорът ще бъде сподавен. По-силната група ще бъде задоволена. Янева още веднъж ще бъде в изолацията, в която е била. Изненадана съм, че двамата някогашни ръководители на съда – Димитър Узунов и Николинка Бузова, които са командировани в АдмС-Благоевград и в Специализирания углавен съд, физически участват там и употребяват кабинети. Узунов се оказва водач в тази обстановка. Той управлява общото заседание, той пуска сигнали, а би трябвало да се е откъснал от работата на този съд. Съдиите очевидно са го определили за председателстващ събранието и са му упълномощили да пусне сигнал, само че това е подробност, който дава пояснение на обстановката там “, разяснява още Керелска.

Иначе в чисто човешки проект Рая Манолева ѝ направила положително усещане: „ Безспорно става въпрос за един бодър човек, откровено доброжелателен “ .

Атанаска Дишева добави, че Стойка Янева не дава отговор на условията за ръководител и това по този начин както с оглед досегашната ѝ работа, по този начин и при чуването ѝ през днешния ден. По думите на Дишева тя не знае по какъв начин и няма уменията да управлява съда, да работи със чиновниците, да сътвори атмосфера на комфорт за магистратите и администрацията.

Дишева съобщи, че няма да гласоподава и за Рая Манолева, тъй като „ не може да поддържа претендент, който е дал безмълвното си единодушие арбитър да бъде обществено унижаван, в това число да се въвличат и чиновниците “. „ Това са немислими връзки. Подобно нещо съгласно мен е изцяло неприемливо за колектив на съд. Съдия Манолева мълча на срещата ни със съдиите и чиновниците, а през днешния ден даде уклончиви отговори. Тя има мил темперамент, рационален човек е, само че останах с усещането, че напълно целеустремено внимава да не дава отговор на неуместни въпроси и да отговори по метод, по който да се хареса. Не мога да поддържа нейния конформизъм “, съобщи Дишева. Тя моли към бъдещия ръководител на съда в Сандански да спре процеса на изолираност от колектива, въпреки и единствено на един арбитър.

Даниела Марчева пък беше безапелационна, че ще поддържа Рая Манолева. Тя стартира с това, че днешният избор е доста индикативен за това какъв брой е значимо претендентите да са имали опция да покажат своите управнически качества. „ Рая Манолева има нужните качества, показва професионализъм, улегналост, балансираност, доброжелателност и най към този момент безконфликтност, явно това са значими качества за съответната обстановка “, сподели Марчева.

И добави: „ Жизнено значимо е на съдиите да им бъде върната нормалността в работата, която крещящо липсва. Красноречив факт в тази връзка е инициираната от Стойка Янева среща с психолози, това приказва единствено за себе си доколко в атмосферата липсва нормалност. Нито един арбитър не утвърждава стила и метода на работа на Янева “.

Марчева съобщи, че не може да не открои и сигнала до Министерство на вътрешните работи: „ Обвиняват се половината съдии в закононарушения. Аз даже не мога да го схващам, не мога да го оценя в професионален, житейски и морално-етичен аспект. Трудно ми е да схвана претекстовете на Стойка Янева да желае да управлява този съд, в който има такава разграничителна линия сред нея и останалите. Може да има разнообразни отзиви и разнообразни ядра в този съд, само че във връзка с кандидатурата на Янева съдиите са монолитни и единни в мнението си “.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова стартира изявлението си с уточнението, че схваща доста добре претекстовете на Атанаска Дишева и Олга Керелска. „ Боя се обаче, че всред всички обстоятелства, които ни станаха ясни през днешния ден, най-ярък е този, че в общността на съда е назрял доста сериозен спор. Боя се, че всеки миг, всеки идващ ден, който този съд ще прекара без ръководител, може да способства за по-нататъшното утежняване на ситуацията. И доколкото ние имаме претендент, подсилен от общото заседание, считам, че би било редно да се доверим на решението на колектива. Дали арбитър Манолева в цялостна степен има качествата за идеалния административен началник, мисля, че не стои с такава заостреност пред нас. Пред нас са значими качествата, а точно че тя е ведра, има подготвеност да спомага за потушаване на споровете и съм сигурна, че ще способства за нормализиране на ситуацията в съда. Затова ще се доверя на мнението на общото заседание и ще гласоподавам за Манолева “, съобщи Захарова.

С 9 гласа „ за “ и двама „ срещу “ колегията избра Рая Манолева за ръководител на районния съд в Сандански.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР