Съдия Мирослава Тодорова, известна като съдията, завела дело срещу Цветан

...
Съдия Мирослава Тодорова, известна като съдията, завела дело срещу Цветан
Коментари Харесай

Оттеглиха наказанието срещу съдия Мирослава Тодорова

Съдия Мирослава Тодорова, известна като съдията, завела дело против Цветан Цветанов за клюка по времето, когато той бе вътрешен министър, няма да бъде наказвана за постепенно правораздаване.
Това реши съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) и избави от наказване за постепенно правораздаване арбитър Мирослава Тодорова, написа "24 часа ".

През февруари тричленен състав с докладчик Красимир Шекерджиев предложи на съдийката от Софийския градски съд да бъде отрязана заплата с 10% за 6 месеца. Това не бе признато от колегията.

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков на закрито съвещание е изискал Тодорова да бъде намалена като арбитър в Софийския областен съд за 1 година По време на дебатите било препоръчано и друго наказване за съдийката - "понижаване в сан ".

След чуването на арбитър Тодорова имаше няколко отлагания, едното бе по самодейност на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, през днешния ден кадровиците стигнаха до финала на проблема.

Шестима членове на Висш съдебен съвет желаеха съдията да бъде намалена за 1 година в Софийския областен съд. Това са Георги Чолаков, Драгомир Кояджиков, Боян Новански, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и Вероника Имова.

За да се одобри решение са нужни 8 гласа. Срещу този вид на наказването се оповестиха Панов и членовете на Висш съдебен съвет Олга Керелска, Атанаска Дишева, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

Не мина и наказването за Тодорова "понижаване в сан " с 5 гласа "за " и 8 "против ".

Третото предложение било най-леката от вероятните наказания - "забележка ". Него поддържаха единствено 4-ма кадровици - Панов, Пашкунова, Керелска и Дишева.

Тодорова бе изправена на дисциплинарен съд през 2016 година по искане на Инспектората към Висш съдебен съвет за систематични забавяния.

Съдебните ревизорите ревизираха цялата работа на Тодорова, когато правораздаваше в Софийския областен съд, и откриха забавяния по стотици каузи. Преди това инспекторите получиха сигнал против съдийката от основния прокурор Сотир Цацаров по отношение на искане на прокуратурата за откриване на банкова загадка. Делото било по реда на Закона за кредитните институции. Съдът е задължен да го реши за 24 часа, само че Тодорова се забавила с месец.

Решението за липса на наказване на съдийката може да бъде атакувано от инспектората пред Върховен административен съд.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР