Съдилищата уважават над половината от молбите за предсрочно освобождаване. Това

...
Съдилищата уважават над половината от молбите за предсрочно освобождаване. Това
Коментари Харесай

България може да бъде съдена, ако не пусне Полфрийман да си тръгне, предупреди юрист

Съдилищата почитат над половината от молбите за предварително освобождение. Това съобщи в ефира на Би Ти Ви някогашният зам.-министър на правораздаването Димитър Бонгалов.

През 2017 година от 2 хиляди молби за предварително освобождение съдът е почел 1282. От тях единствено 23 след това са обжалвани в съда за пандизчията да не излезе на независимост, открил е Бонгалов.

" От тези 23 каузи единствено 2 са почетени от Апелативния съд, което значи, че съвсем постоянно удостоверява решението на окръжните съдилища за освобождение предварително ", акцентира юристът.

Ще напусне ли Полфрийман страната ?

На въпрос дали чака Полфрийман да напусне страната до края на годината, той означи, че " претекстовете на прокуратурата за обновяване на делото са свързани с процесуални нарушавания, а не са всъщност ".
Поради това, той чака Върховният касационен съд да удостовери решението на Апелативния съд за предварителното освобождение, защото има съществени правни причини.

" Ако те не бъдат почетени, ни чака решение на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург ", предвижда някогашният зам.-министър на правораздаването.

В момента Полфрийман се намира в център за мигранти в Бусманци, където изчаква решение на съда. Той има паспорт, само че също и две забрани да напуща страната. Това е и повода юристът му да счита, че той е държан като пленник. Повече по тематиката четете тук.

На собствен ред Бонгалов уточни, че условията в закона за предварително освобождение са от 1968 година и те изискват пандизчията да е изтърпял най-малко половината от наказването. После се преценя неговата степен на коригиране – по специфична точкова система. За крайното решение на съда се взимат и данни дали е имал санкции в пандиза.

Исканията за предварително освобождение са нарастнали от 2017 година, когато е позволено и самите пандизчии да подават молби, а освен администрацията на пандиза, добави юристът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР