Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани

...
Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани
Коментари Харесай

Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани зад волана

Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани зад кормилото, се споделя в позиция на Европейския център по транспортни политики във връзка настояването на юристите на Явор Бахаров за анулация на текстове, свързани с тестването на водачи за алкохол и опиати.

Правосъдната система в България не може да бъде наречена съвършена. Правоприлагането основава редица парадокси, от време на време даже неуместни изключения, и не всеки път правата на индивида могат да бъдат обезпечени. За сходен юридически проблем Европейският център за транспортни политики алармира още през месец април, като насочи вниманието на Главния прокурор и Министерството на правораздаването към някои съществени дефицити при следствието на пътно-транспортни катастрофи. Сред тях е и неналичието на опция всяка от страните да бъде показана оптимално обективно в правораздавателния развой, заради невъзможността за възлагане на експертизи на лица, които не са вписани в регистрите на съда. Откакто това предложение за основаване на междуведомствена работна група беше импортирано, мина много време, а заинтересоваността на прокуратурата и Министерството на правораздаването остават все по този начин оскъдни към тези тематики.

Един от най-съществените правни проблеми, които директно засягат пътната сигурност, е процедурата за определяне на съществуването на алкохол и наркотични субстанции и това дали даден лидер е карал или не под тяхно въздействие. Несъвършенствата на процесите по установяването дали някой е използвал или не са обилни и това разрешава на систематични извършители да не престават да ръководят колите си, което от време на време приключва с отнемането на живот на почтени. Такъв индикативен образец е злополуката от 19 април тази година, при която почина телевизионният водещ Милен Цветков.

При различен сходен случай през 2018 година пострада водещата Милена Милотинова. При този пътен случай лидер е навлязъл в насрещното и е блъснал челно пътното транспортно средство, в което е била водещата. В този съответен случай виновният лидер не е бил използвал наркотични субстанции или алкохол, само че е бил под въздействието на медикаменти, които имат отрицателно въздействие върху реакциите на лидера и са противопоказни за приложимост при ръководство на автомобил. Две години след случая следствието продължава.

Друг фрапиращ случай от тази година бе задържането на артиста Явор Бахаров, който е карал под въздействието на наркотични субстанции. Той бе наказан на една година дейно излежаване на присъдата. Сега юристите на артиста се пробват да убедят Върховен административен съд да анулира някои текстове от наредбата за определяне на използването на алкохол и опиати, която се употребява от Министерство на вътрешните работи.

Това е рискова наклонност на оборване на разпоредбите и нормите от страна на водачи, които потвърдено редовно нарушават разпоредбите. Тази наклонност приучава всички, че нарушаването на разпоредбите на придвижване е простима неточност, която с правни трикове ще им разреши да избегнат наказването, което по принцип би трябвало да ги дисциплинира.

Проблемът с пияните и дрогираните водачи е освен проблем на българската правораздавателна система, това е международен проблем и не инцидентно един от целите на Европейски Съюз е точно битката с тъкмо такива водачи. Примерът с Милен Цветков и Милена Милотинова образно демонстрират по какъв начин когато една неточност не получава своето заслужено наказване в точния момент, води до гибел или тежки последици за пострадалите, които въпреки всичко са оживели след тежък пътен случай.

Европейският център за транспортни политики по-скоро следва да окуражи българския съд за това да не демонстрира състрадание към сходни прояви на жестоко потъпкване на законите. В същото време нашите специалисти още веднъж биха желали да призоват за експертен разговор по въпросите на пътната сигурност с присъединяване на основния прокурор, министъра на правораздаването, Народното събрание и всички заинтригувани страни, с цел да се сътвори набор от правни документи, които няма да разрешават на отговорните водачи толкоз елементарно да се изплъзват. Защото в случай че този път случаят се е свел до това някой да бъде арестуван, тъй като е криволичел по пътя, в различен случай можеше да приключи и със гибелта на почтен. Трябва ли да чакаме това да се случи още веднъж, с цел да вземем съответни ограничения?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР