Всеки от нас обича златни колиета. Носим ги по различни

...
Всеки от нас обича златни колиета. Носим ги по различни
Коментари Харесай

Златни колиета - каква символика имат

Всеки от нас обича златни огърлици. Носим ги по разнообразни мотиви или в всекидневието си. Те са едни от най-предпочитаните и известни аксесоари. Но са и повече от това. Крият в себе си дълбока символика, която произлиза от далечни времена. Да, несъмнено, варира съгласно формата, стила и метода, по който се носят. Отразява културните обичаи или персоналните убеждения. Но… дано да научим малко повече.
Какво символизира златото?
Още от далечни времена златото е било знак на благосъстояние, власт и безкрайност. То е един от най-трайните и скъпи метали, открити от човечеството, и е израз на непреходност и безконечна хубост. В редица култури разнообразните златни огърлици са били и остават знак на обществен статус и авторитет. Носенето им на някои места и в избрани страни може да бъде и знак за принадлежност към избрана обществена група или класа.

Едно златно колие може да е и набожен знак. Този вид бижута постоянно съдържат спомагателни декорации – кръстове, звезди или други религиозни знаци, служещи за талисмани или амулети за отбрана, благословия и духовно упътване. В християнството златно колие с кръст символизира вярата и близостта до Бога.
Златно колие като персонален знак
Аксесоарите символизират и персонални, и фамилни връзки. Например, подаряването на такова украшение всекидневно е жест на обич, респект или благодарност. Доста сходни огърлици се предават като фамилни реликви от потомство на потомство и съхраняват в себе си фамилни истории и мемоари.

Те не са просто бижута, а и знак на персонална история и страсти.

Днес формата и дизайнът на едно златно колие показват персоналните желания и склонността към творчество и уникалност. Дизайнерите в актуалната промишленост опитват със смели, нереални или минималистични форми. Така всеки може да избере нещо, което да дава отговор на неговия усет или на стилните трендове.
Подарък златно колие
Този вид украшение е подарък с надълбоко значение, което го прави желано решение, когато се чудим какво да подарим на обичаните си хора по специфични мотиви – рождени дни, годишнини, сватби и така нататък Те са били и си остават значим знак в живота на редица от нас. Показват обич, почитание, обвързаност. Показват нашата резистентност на времето и могат да са обект на дълбока културна, фамилна или персонална традиция.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР