Деца вдъхновяват и пробуждат интереса на свои връстници към науката.

...
Деца вдъхновяват и пробуждат интереса на свои връстници към науката.
Коментари Харесай

Деца създават наука за деца в научния фестивал “Космос от идеи”

Деца въодушевяват и пробуждат интереса на свои връстници към науката. Това се случва на детския теоретичен фестивал „ Космос от хрумвания “, проведен от частното учебно заведение „ Космос “ и „ Детски теоретичен клас “ с Явор Дечев.
 May be an image of 6 people
Учениците, дружно с водещи учени, проучваха кои материи и предмети са проводници на електрическа сила, опитаха с трите съществени цвята – синьо, жълто и алено, и комбинирайки ги, сътвориха цялостната цветова гама. Показаха по какъв начин науката става бълбукаща, както и занимателни опити в анатомията и математиката.
 May be an image of 12 people and text that says `30 RIGINAL`
Малчуганите вършиха бижута, глинени отливки на фосили и се срещнаха с разнообразни скъпоценни камъни.

Младите откриватели видяха образно по какъв начин се генерира “зелена сила ” от вятъра и слънцето. Имаха разполагаем вятърна турбина и безоблачен панел, с който произвеждаха ток и зареждаха телефоните си. В друга научна лаборатория запояваха платки и схванаха по какъв начин се рециклират електронните боклуци. Учиха се да програмират роботи, употребявайки образно програмиране и програмни езици.
 May be an image of 9 people, people studying and text
Събитието се организира в двора на възроденото преди две години 100-годишно учебно заведение в село Осойца, община Горна Малина. Гости на мероприятието бяха деца и възпитаници от други просветителни институции.

Идеята на фестивала е да въодушеви повече деца към науката и да покаже в действителност какъв брой забавна и преживелищна е в действителност. Учениците имаха опция да показват свои планове, постери или да създадат проява пред останалите гости и по този начин да “запалят ” интереса на своите връстници.

Освен с опити и научни провокации, учениците обогатиха знанията си и посредством беседи. Те слушаха за вирусите и хората, за последните разкрития от Антарктида, за „ Наука в куфар “ – антропология с Националния антропологичен музей.

Снимки: МОН и Татяна Захариева/
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР