Съдържание:Запазване на гъбите за зимата чрез изсушаванеЗапазване на гъбите чрез

...
Съдържание:Запазване на гъбите за зимата чрез изсушаванеЗапазване на гъбите чрез
Коментари Харесай

Запазване на гъбите за зимата

Съдържание:

Запазване на гъбите за зимата посредством изсушаванеЗапазване на гъбите посредством консервиранеЗапазване на гъбите за зимата посредством заледяване  Запазване на гъбите за зимата

Не е належащо да сте умел гъбар, с цел да знаете по какъв начин да запазите гъбите за зимата. Ето няколко доста лесни метода за съхранението им.

Запазване на гъбите за зимата посредством изсушаване

Подобно на доста плодове, билки и подправки, по този начин и гъбите могат да бъдат изсушавани. Най-хубавото на този способ за запазване на гъбите е освен че той е доста елементарен, само че и че с помощта на него гъбите усъвършенстват и вкусовите, и питателните си качества.

 Сушени гъби за зимата

Ако желаете да си спестите изразходването на електрическа енергия, няма потребност да изсушавате гъбите във фурна. Това лишава много време и въпреки и изсушаването им да става на включена на 50 градуса фурна, потреблението на ток си остава.

Най-добре е да ги изсушите по естествен метод, а точно като ги нанижете на конец и ги оставите на предпазено от директна слънчева светлина място, което да е и задоволително проветриво.

Дори и да разполагате със специфична сушилня за плодове и билки, в никакъв случай не мийте гъбите авансово, а единствено ги почистете добре.

След изсушаването на гъбите е най-добре да ги съхранявате в книжен плик, като по този метод ще можете да ги употребявате повече от година.

Запазване на гъбите посредством консервиране

 Консервиране на гъби

Гъбите могат да бъдат и затваряни в буркани, сходно на туршиите. Има най-разнообразни предписания за гъби в буркани и способи за консервирането на гъби, само че имайте поради, че за някои от тях ще ви е нужен и аспирин.

Запазване на гъбите за зимата посредством заледяване

Гъбите могат да се замразяват с или без друга термична подготовка. Ако не разполагате с време и желаете да ги замразите непосредствено, е задоволително да ги почистите, да ги нарежете в мечтаната от вас форма и да ги оставите във фризера за към 1 час, разстлани върху лист хартия. След като са замръзнали към този момент, можете да ги поставите в контейнери или пликове за запазване, които да държите във фризера.

Можете да задушите гъбите в масло, да ги изчакате да изстинат и да ги замразите по този метод.

Не на последно място, е и бланширането, което се случва за към 5-7 минути според от размера на гъбите и става в подправена с малко сол и лимонен сок кипяща вода.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР