Съдържание:Симптоматика на пневмонията при кучето Патологичните процеси, които протичат в

...
Съдържание:Симптоматика на пневмонията при кучето Патологичните процеси, които протичат в
Коментари Харесай

Кои са симптомите на пневмония при кучето

Съдържание:

Симптоматика на пневмонията при кучето  Кои са признаците на пневмония при кучетата

Патологичните процеси, които протичат в белите дробове на кучетата, най-често имат инфекциозен темперамент. Появата им се предизвика от разнообразни инфекциозни микрофлори, което може да докара до обща интоксикация на системите в организма.

Възпалението може да бъде остро, подостро или хронично. В клиничната ветеринарна процедура се прави разлика сред бактериална, аспирационна пневмония, предизвикана от гъбички, вирусна или паразитна.

Най-често диагностицираната пневмония при кучетата е бактериалната. Възниква на фона на нараснал напредък и възпроизвеждане на пневмококова зараза. Аспирационният вид инфектиране на белодробните структури се развива, когато дихателните пътища са блокирани от непознати предмети, а в някои случаи от течности.

Паразитна пневмония при кучетата се появява, когато тялото на кучето е наранено от хелминти, а точно най-често заради съществуването на кръгли червеи. Още с появяването на първите признаци на възпалителения развой в белите дробове, неотложно се свържете с дипломиран ветеринарен доктор.

Самолечението с различни способи, а точно, без да се знае главната причина за възпалението, може да аргументи съществени затруднения и даже да докара до гибел на кучето.

Причините за кучешка пневмония, са разнообразни, започвайки от слаба имунна система и завършвайки с тежка хипотермия. Основните фактори, които предизвикат развиването на инфектиране в белите дробове при кучета са:

- инфекции, засягащи дихателната система - вирусни, бактериални и гъбични;

- механични пострадвания, които са получени вследствие на пътнотранспортни произшествия;

- възпаления на бронхиалното дърво;

- задръстване на огромните артерии в белите дробове от тромб;

- патологични процеси, локализирани в устната празнина или носните синуси;

- попадане на стомашен сок, вода или други течности в дихателните пътища, което може да предизвика по този начин наречената аспирационна пневмония;

- проблеми в работата на сърдечно-съдовата система - непълнота на сърдечния мускул;

- шокови състояния;

- дългото лекуване на кучето със характерни медикаменти, които потискат работата на имунната система (имуносупресори).

Симптоматика на пневмонията при кучето

В началото на развиването на патологията признаците имат инертен ход и рядко даже самите притежатели на кучета могат да виждат, че нещо не е наред с домашния любим. Кучето може да стане апатично и да отхвърля дейните игри, както и да избере някое топло местенце в стаята, тъй като не се усеща добре и търси уединение.

Веднага откакто възпалителният развой на дихателната система стартира да набира скорост, тогава към този момент и самите признаци ще станат доста по-изразени.

 Куче с пневмония

При липса на квалифицирана и навременна помощ от ветеринар животното може даже да почине. Възпалението се развива изключително бързо при по-възрастни животни, както и домашните любимци, които имат слаба имунна система.

Основни признаци на кучешка пневмония са:

- мощна, съвсем неконтролируема жажда;

- кучето отхвърля да се храни;

- нараснала температура;

- настинка, задух;

- утежняване на работата на сърцето;

- хрипове в белите дробове, проблеми с дишането;

- суха или мокра кашлица;

- отделянето на лигавични тайни от носните проходи (поява се гноясал ексудат с примеси на кръв);

- сълзене от очите;

- кожата придобива синкав нюанс, който се дължи на неналичието на О2 в организма.

Без точната диагностика е невероятно да се назначи вярно лекуване на кучешката пневмония. Ако ветеринарят подозира, че става въпрос за инфектиране, тогава може да се наложи да се направи рентген. Палпацията и преслушването също са значима част от диагностиката.

Другите постоянно осъществявани проучвания са:

- бронхоскопия;

- разбора на кръвта;

- посявка;

- биохимия;

- серологичен разбор.

Диференциалната диагностика има голямо значение, защото по този начин може да се изключат такива болести като ринит, синузит, навлизане на непознати предмети в региона на бронхиалното дърво, циреи на белодробните структури, отравяне на кръвта. Веднага откакто ветеринарят получи резултатите от нужните проучвания, положението на животното се проучва и се избира самостоятелна терапия.

Важно е да разбирате, че самолечението на кучешката пневмония бледнее доста рисково и може да докара до усложняване на положението. Ако забележите, че кучето ви има някои от горните признаци, би трябвало незабавно да посетите ветеринар, който да прегледа животното и да реши, какво е общото здравословно положение на любимеца ви.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР