Съдържание:Пречистване с хлорПречистване на водата с таблеткиПречистване с ултравиолетова светлинаМембранна

...
Съдържание:Пречистване с хлорПречистване на водата с таблеткиПречистване с ултравиолетова светлинаМембранна
Коментари Харесай

Как да пречистим дъждовна вода в резервоар

Съдържание:

Пречистване с хлорПречистване на водата с таблеткиПречистване с ултравиолетова светлинаМембранна филтрацияПреди да започнетеИзбор на верния способ за пречистване на водата  Как да пречистим дъждовна вода в контейнер

При събиране на дъждовна вода или изпомпване на вода от земята за човешка консумация е нужна спомагателна система за филтриране. Такава може да е нужна и при некачествена вода от водопровода.

В взаимозависимост от настройката на вашия контейнер за вода, това може да бъде направено с елементарни способи, само че може да включва няколко по-сложни метода.

Пречистване с хлор

Хлорът е доходоносен и бърз метод за филтриране на водата, изключително когато се съхранява в огромни водни тела. Но може да остави евентуално токсични странични артикули. Всеки, който в миналото е бил на публичен басейн, евентуално може да си спомни миризмата на хлор. Много хора приключват със зачервени или възпалени очи и от контакта с хлор. Така че, макар че е страховит общ дезинфектант, той не убива всеки тип замърсители, като някои вируси. Освен това хлорът може да остави противен послевкус във водата. Филтрите с деен въглен могат да се борят с това.

Пречистване на водата с таблетки

При дребни резервоари можете да употребявате таблетки за филтриране и стерилизация на водата. Таблетките за филтриране на вода са направени или от хлорен диоксид, или от йод и убиват бактерии и вируси във водата. За да употребявате тези таблетки, прибавете задоволително от тях в резервоара. Една таблетка нормално третира 1 литър вода. Тези таблетки нормално се нуждаят от 30 минути до четири часа, с цел да подействат. Пречистващите таблетки не третират вода, нечиста с протозои или химикали. Йодните таблетки нормално не са подобаващи за бременни дами или хора с алергии към миди.

Пречистване с ултравиолетова светлина

UV светлината се употребява в Европа повече от 50 години и е релативно безвреден способ за стерилизация на по-малки количества съхранявана вода. UV светлината работи, като прониква в клетъчните стени на патогена, унищожава неговия генетичен състав и не разрешава способността му да се възпроизвежда. Този способ на лека дезинфекция изисква дъждовната вода да бъде значително без утайки. Това е по този начин, тъй като утайката блокира ултравиолетовите лъчи, намалявайки нейния стерилизиращ резултат. Очевидното преимущество на обработката с UV светлина е, че не съдържа химикали. Освен това е по-малко трудоемък способ, защото ултравиолетовите крушки имат живот от 12 месеца до 2 години.

Мембранна дестилация

Това е общ термин, употребен за разнообразни технологии, ръководени от налягане, като микрофилтрация, ултрафилтрация, нанофилтрация и противоположна осмоза. Мембранната дестилация работи посредством изтласкване на вода през пласт от материал за обособяване на замърсителите от водата, което води до годна за пиянство вода. Системите за мембранна дестилация могат да станат много комплицирани според от размера на порите на мембранния материал. Колкото по-малки са порите, толкоз по-бавно и по-скъпо работи системата. Като се има поради това, мембранната дестилация е златният стандарт за премахване на замърсители и филтриране на вода от контейнер, защото на процедура отстранява всевъзможни следи от водорасли, бактерии и други утайки.

Преди да започнете

 Как да пречистим дъждовна вода в контейнер

Преди да инвестирате в съоръжение за пречистване на дъждовна вода, значимо е, първо, да се уверите, че сте конфигурирали физически бариери като мрежа за улуци, дъждовни глави, отклонители за промиване, с цел да спрете навлизането на листа, парчета и други замърсители във вашия контейнер за дъждовна вода. Спирането на материали, преди да влязат в системата, е доста по-лесно (и по-евтино), в сравнение с оправянето с тях по-късно.

Избор на верния способ за пречистване на водата

Няма идеално решение за филтриране на питейната вода, което да работи за всички. Вашият избор зависи от настройката на вашия контейнер за вода, вашите енергийни условия и вашите персонални желания. Също по този начин е значимо да запомните, че някои способи носят екологични разноски във връзка с странични химически артикули.

Освен това като притежател на системата за филтриране на вода ваша отговорност е да я поддържате. Така че вашият избор също ще зависи от количеството физическо внимание, което сте подготвени (или можете) да отделите за поддържане на вашата система за филтриране на вода от контейнер.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР