Съдържание:БадемиКашуКедрови ядкиОрехиОрехи пеканБразилски орехЛешнициМакадамияФъстъци Всички са чували за полезните свойства

...
Съдържание:БадемиКашуКедрови ядкиОрехиОрехи пеканБразилски орехЛешнициМакадамияФъстъци Всички са чували за полезните свойства
Коментари Харесай

Различните видове ядки и техните ползи

Съдържание:

БадемиКашуКедрови ядкиОрехиОрехи пеканБразилски орехЛешнициМакадамияФъстъци  типове ядки и техните изгоди

Всички са чували за потребните свойства на ядките и че те оказват удобен резултат върху човешкото здраве, защото са доста богати на разнообразни хранителни субстанции, витамини, минерали и микроелементи.

Но кои са най-здравословните ядки? В последна сметка всички те имат друг генезис, свойства и изгоди за организма. Предлагаме ви да разберете коя ядка съдържа повече калций и коя има повече фибри, къде ще се съдържат повече калории и къде - витамини.

В тази публикация ще откриете някои от най-здравословните ядки за вашата диета, както и какви са техните изгоди за организма.

Бадеми

Те са същински рекордьор измежду ядките във връзка с наличие на калций, протеини и фибри. Отличен избор са за тези, които по някаква причина не могат да употребяват млечни артикули, бременни дами, деца и всеки, който желае да обезпечи на тялото си задоволително количество калций, който е изграждащ детайл на нашите кости.

Също по този начин са богати на неразтворими фибри, като по този начин оказват помощ доста за пречистване на храносмилателния тракт. Бадемите съдържат още витамини РР (ниацин, никотинова киселина), В2 (рибофлавин, лактофлавин) и алфа токоферол (мощен антиоксидант от витамините Е). Така да вземем за пример единствено 30 грама бадеми съдържа 36% от дневната доза на витамин Е.

Кашу

 изгоди за здравето от кашу

Ако сте вегетарианец, кашуто може да бъде вкусно и здравословно допълнение към вашата диета. Тази ядка ще насити тялото ви с задоволително количество протеини, а също по този начин е значим източник на разнообразни минерали (цинк, мед, желязо, натрий) и пантотенова киселина (витамин В5).

Освен това кашуто съдържа доста магнезий (повече има единствено в бразилските ядки и бадемите), който е нужен за синтеза на протеините, унищожаване на холестерола от тялото, за поддържане работата на нервната система, сърдечните мускули и жлъчния мехур.

Кедрови ядки

Те са едни от най-здравословните ядки, като са богати на цинк, ниацин или витамин РР, витамин К, линолова киселина. Заедно с това съдържат значимите за организма магнезий, фосфор, желязо и холин. Последното е доста значимо за нервната система (особено за възстановяване на паметта), регулирането на равнищата на инсулин и метаболизма на мазнините в черния дроб. Само 30 грама от тези ядки съдържа 11% от дневната стойност на витамин Е.

Орехи

Те са извънредно богати на полиненаситени мастни киселини, в това число линолова киселина. Тези киселини са незаменими за сърдечно-съдовата система и кръвообращението: пазят сърцето, борят се с аритмиите и предотвратяват развиването на атеросклероза. Богати са на желязо, цинк, мед, манган и фолиева киселина, а също по този начин съдържат много антиоксиданти.

Орехи пекан

Все още не са много познати у нас, като главно можете да си ги закупите от онлайн магазините. Имат високо наличие на протеини, фибри, цинк, манган (30 грама - 60% от дневната стойност), тиамин, антиоксиданти - гама токофероли, бета-каротин и бета-криптоксантин. Последните принадлежат към каротеноидите - това са естествени имуностимулатори, които укрепват всички защитни функционалности на организма като цяло.

Бразилски орех

 изгоди от бразилски орех

Те са идеални за хората, които имат някакви проблеми с функционалността на щитовидната жлеза. Отличен източник на селен, като 100% от дневната стойност се съдържа единствено в 3. 6 грама от тези потребни ядки. Освен за производството на хормони на щитовидната жлеза, селенът е значим и за метаболизма, пази организма от окислители и радикали, укрепва мускулната тъкан и миокарда, оказва помощ за по-доброто асимилиране на витамин Е и йода.

Лешници

Този орех е добър източник на фолати, които са от значително значение за децата и бременните за основаване и поддържане на развиването на новите кафези. Също по този начин лешниците оказват помощ за засищане на организма със здравословни мазнини (мононенаситени мастни киселини), калций, желязо, магнезий, мед, манган, тиамин, витамин В6, антиоксиданта алфа токоферол, лутеин и зеаксантин. Лутеинът и зеаксантинът са повишаващи имунитета каротеноиди и са изключително потребни за хората, които имат проблеми със зрението.

Макадамия

Мононенаситените мастни киселини в ядките от макадамия усъвършенстват метаболизма, предотвратяват повишението на холестерола, пазят сърцето и кръвоносните съдове. Също по този начин са доста богати на потребните за организма фибри, калций, калий, магнезий и желязо.

Фъстъци

Изключително потребни са за здравето и съдържат в състава си фибри, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед, манган, тиамин, фолиева киселина, холин и витамин В6. Тези ядки са и доста богати на витамин А, който от своя страна е извънредно значим за антиоксидантната отбрана на тялото и зрението.

Имайки поради всички тези изгоди на ядките, сигурно всеки от нас би трябвало да ги включи в диетата си. Можете да ги добавяте, както в печивата, по този начин и в салатите или да ги консумирате печени и сурови.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР