С яростната си съпротива срещу приемането на търсещи убежище хора

...
С яростната си съпротива срещу приемането на търсещи убежище хора
Коментари Харесай

Вишеградската четворка - единен фронт или съюз с пукнатини

С гневната си опозиция против приемането на търсещи леговище хора от претрупаните граници на Европейския съюз Вишеградската четворка, която сплотява Чехия, Унгария, Полша и Словакия, притегли погледите през 2016 година Макар групата да бе основана относително скоро, през 1991 година, мигрантската рецесия я трансформира в незаобиколим политически фактор в Европейски Съюз, написа EUObserver.

На фона на бежанската вълна и установяването на съмнителна народна власт в Полша и Унгария Вишеградската четворка се трансформира в синоним на евроскептицизма. През 2017 година обаче в групата започнаха да изплуват разлики, изключително в отношението към Европейски Съюз.

В същото време някои членки на съюза, подразнени от неналичието на взаимност от страна на четворката, намекнаха, че е време ядрото от страни в Европейски Съюз да задълбочи интеграцията между тях и да остави обратно тези, които са срещу доближаването.

В дебата за бъдещето на Европейски Съюз след Брекзит се появиха няколко сюжета. Един от тях - за " Европа на доста скорости " - разсъни вкоренения боязън у страните от Вишеградската четворка, че може да бъдат третирани като втора класа членки на Европейски Съюз.

Макар концепцията да остана на назад във времето, тя не изчезна изцяло. По-късно през годината френският президент Еманюел Макрон още веднъж я загатна, с което за следващ път обезпокои страните от четворката.

Разделения

Политическите разделения сред източните и западните страни в Европейски Съюз станаха още по-осезаеми.

Въпросите за командированите служащи, особеното качество на някои от стоките в Централна и Източна Европа и промяната в европейската система за даване на леговище извадиха нескрито пукнатините в солидарността сред страните във Вишеградската четворка, които съгласно някои наблюдаващи не са нови, а просто са били скрити до момента.

" Това не е главен въпрос, може би просто в този момент е по-видим (отколкото преди) ", разяснява полският министър по европейските въпроси Конрад Шимански.

Въпреки това ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер счете за належащо да се обърне към тези страни в речта си за положението на съюза през септември, когато прикани източните членки да се причислят към еврозоната благодарение на фонд за предприсъединителна помощ.

В опит да усъвършенства връзките Юнкер организира диалози с министър председателите от четворката преди срещата на върха през октомври.

Неговата тактика беше да ги притегли, като им подсети, че някои, в това число мощни водачи като Макрон, няма да се поколебаят да оставят другите по пътя към по-бързата интеграция.

Именно когато през 2017 година се заприказва за връзките с ядрото на Европейски Съюз, стана ясно, че Вишеградската четворка не е хомогенна група.

Словакия, откакто организира шестмесечното председателство на Съвета на Европейски Съюз през втората половина на 2016 година, смекчи реториката си към мигрантите и се съгласи да одобри търсещи леговище.

През август министър председателят Роберт Фицо категорично акцентира, че мястото на Словакия е паралелно до ядрото от страни - членки на Европейски Съюз, до Франция и Германия, и уточни, че е доста заинтригуван от районното съдействие в границите на Вишеградската четворка, само че жизненоважният интерес за страната е Европейски Съюз.

В изявление за немския вестник " Ханделсблат " тогавашният австрийски министър председател Кристиан Керн обърна внимание на въпроса, като съобщи, че групата в този момент е разграничена – Чехия и Словакия от едната страна и Унгария и Полша от другата.

Унгария побърза да отхвърли, като външният министър Петер Шиярто съобщи: " Имаме неприятни вести за тях: тези опити няма да се увенчаят с триумф. Вишеградската група е най-тесният и ефикасен съюз в границите на Европейски Съюз и ще остане подобен, без значение дали на австрийския канцлер му харесва или не. "

Последно отклоняване

И въпреки всичко успеха на популиста Андрей Бабиш в Чехия повдигна въпроса дали Прага няма да последва образеца на Будапеща и Варшава, които имат остри несъгласия с Европейски Съюз.

В същото време успеха на консервативния водач Себастиан Курц и влизането на крайнодясната Партия на свободата в държавното управление в Австрия може би значи, че управляващите в Унгария и Полша имат значим съдружник в Централна Европа.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (726)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР