С всяка изминала година американската полиция все по-често използва т.нар.

...
С всяка изминала година американската полиция все по-често използва т.нар.
Коментари Харесай

Как полицията в САЩ използва данните от Google?

С всяка минала година американската полиция все по-често употребява така наречен заповед за геозониране на Гугъл при следствие на закононарушения и събиране на доказателства.

Полицаите в Канзас Сити, да вземем за пример, я употребяват, с цел да получи достъп до голяма база данни, надявайки се това да й помогне да притегли към отговорност двама мъже за серия закононарушения, осъществени през 2015 година

Заповедта за геозониране изисква от Гугъл да даде информация за всички консуматори, които са били с включена геолокация в избрана зона в избран интервал.

Това касае всеки, който се намира близо до мястото на мястото на престъплението, а освен обвинените, написа Forbes.

На този стадий американската полиция е употребила заповедта в разнообразни случаи - от подпалвания и грабежи до митингите на 6 януари. Сега заповедта за геозониране може да изиграе определяща роля в дело с двама обвинени.

През 2015 година полицията на Канзас Сити проверява няколко закононарушения, които, съгласно нея, са свързани - търговия с опиати, въоръжен обир и ликвидиране на двама души.

Единият от убитите, допуска се, е съобщил на полицията за първото ликвидиране. Заподозрени са двама - Шон Буркхалтер и Джошуа Несбит.

Седем години по-късно полицията на Канзас Сити и прокурорите към момента се пробват да потвърдят, че закононарушенията са осъществени точно от обвинените, на които през 2018 година, 2019 година и 2021 година са повдигнати обвинявания за търговия с опиати, грабежи и убийства. Властите желаят смъртна присъда за виновниците, а последните отхвърлят виновността си.

За да събере повече улики, киото да доведат до неоправдателна присъда и затвор, полицията се обръща към голямата съкровищница на Гугъл - базата от данни за геолокация.

Съгласно заповедта за геозониране, по-рано тази година управляващите са поискали от корпорацията да даде всички сведения за телефоните, които са били близо до мястото на престъплението - грабежа и едното ликвидиране. Гугъл даде данни за един консуматор, който се е намирал на едно от двете места по време на осъществяване на закононарушенията.

Засега не е ясно дали тази улика ще бъде от голяма важност.

Ако данните разрешат да се потвърди, че един от обвинените е бил на мястото на убийството, това може да обясни въпроса - ще има ли правосъден развой и смъртна присъда.

Засега полицията на Канзас Сити не е коментирала молбата си.

Заповедта освен демонстрира каква роля имат данните на Гугъл за едно следствие, само че и повдига въпроси за това какъв брой дълго корпорацията съхранява сведения за местоположението на над милиард души, които всеки месец употребяват приложението “Карти”.

От информация на ФБР разбираме, че Гугъл съхранява сведенията безкрайно време за сметки, основани до юни 2020 година, стига потребителят да не ги е изтрил или да не реши автоматизирано да изтрие данните за своето приложение, както и интензивността си в браузъра и приложението след три или 18 месеца.

Заповедта се базира на алтернатива, която Гугъл даде през юни 2020 година и която разрешава на потребителите автоматизирано да изтриват сведения за местоположението си след година и половина. За потребителите, които са употребявали геолокацията до юни 2020 година, данните се съхраняват постоянно, в случай че потребителят не ги изтрие самичък.

Когато от Forbes се обръщат към компанията за коментар, представителят на Гугъл Женевиев Парк оповестява, че в този момент Гугъл не съхранява по дифолт данните за местоположението на потребителя.

Ако той е включвал запазване на историята на напредване доникъде на 2020 година, би трябвало независимо да включи изтриването, с цел да може Гугъл да изтрие данните.

Всички останали консуматори може да изберат автоматизирано заличаване, което сме дали първи в бранша или да изтрият своите данни изцяло или отчасти във всеки един миг, споделя Парк.

Гугъл съобщи, че през 2020 година е уведомил потребителите за промени в политиката си. Алън Батлър, изпълнителен шеф на Electronic Privacy Information Center (EPIC) във Вашингтон, е на друго мнение. Той счита, че Гугъл е бил задължен по-добре да изясни на потребителите, които са употребявали функционалността преди юни 2020 година Те е трябвало да знаят, че данните им се съхраняват постоянно.

Новата политика на Гугъл не се ползва автоматизирано за всички сметки. За мен това е поразително, прибавя Батлър. Смятам, че използването на тези промени единствено за новите консуматори е непочтено по отношение на тях, споделя той.

Заповедите за геозониране не всеки път са точни и ефикасни, както се надяват следователите. Заради необятния обсег те може да обиден и почтени.

През 2018 година The New York Times заяви за мъж, който е непозволено задържан като обвинен за пукотевица. Данните на Гугъл са посочили, че телефонът му се намира покрай мястото на нападението.

На същия принцип наскоро полицията се опита да дефинира кои консуматори на Гугъл са били в тълпата при нападението на Капитолия на 6 януари.

Активисти, които се борят за отбраната на персоналните данни, от дълго време порицават обиските по проекта “Прихванат”, а някои съдилища постановиха, че този вид заповед е неконституционна.

Мненията на съдиите обаче не въздействат на това какъв брой данни за геолокация може да натрупва Гугъл или на това по какъв начин тези данни може да бъдат употребявани против някого в съда.

Виждаме какво значение има съществуването на сходни данни, прибавя Батлър. Тези данни не изчезват в никакъв случай, заключва той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР