С цел избягване на проблемите с транзита на газ за

...
С цел избягване на проблемите с транзита на газ за
Коментари Харесай

Русия ще може да доставя газ за ЕС през Украйна през 2020 г. без договор с Киев


С цел отбягване на проблемите с преноса на газ за Европейски Съюз през 2020 година не е нужен нов газов контракт за осъществяване от страна на Киев на отговорностите, свързани с внедряване на европейските енергийни правила във вътрешното законодателство на страната. Това е декларирал в неделя пред ТАСС източник от европейския енергиен бранш.

„ Киев пое обвързване като член на Европейската енергийна общественост да имплементира в законодателството си към 1 януари 2020 година европейските енергийни правила, в това число провеждането на търгове за запазване на потенциал. Това значи, че даже и при неналичието на контракт, операторът на украинската газотранспортна система ще бъде длъжен да разгласи търгове за директните си мощности, които „ Газпром “ ще може да купи за реализиране на краткосрочни и средносрочни доставки. Тоест, даже и неналичието на контракт няма да докара до прекратяването на преноса на газ за Европейски Съюз “, е отбелязал специалистът.

Транзит без контракт

Източникът е подчертал, че „ казус за сполучливи доставки от „ Газпром “ по системата за търгове в постсъветското пространство към този момент има “, напомняйки, че „ от 1 януари до 12 март 2019 година. „ Газпром “ е доставял газ за Армения през газотранспортната система на Грузия без директен контракт с Тбилиси, купувайки директни мощности през системата за търгове.

„ Това значи, че даже в случай че тристранните съвещания за газа не доведат до резултат, че актуалният десетгодишен контракт сред Москва и Киев изтича в края на 2019 година и не бъде удължен, нито освежен, за запазването на преноса през 2020 година въпреки всичко ще съществува задоволително легална база “, е заключил специалистът.

Газовите съвещания

На 19 септември в Брюксел ще се организира тристранна среща Европейски Съюз – Русия – Украйна на равнище министри по въпросите за газа. Както по-рано съобщи, отговаряйки на въпрос на ТАСС, заместник-председателят на Европейски Съюз по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, Европейска комисия ще се стреми към реализиране на дълготраен контракт за Киев, с цел да се подсигурява привлекателността на украинската газотранспортна система за вложения и за модернизацията й. Шефчович акцентира, че друга тематика от договарянията ще е осъществяването на отговорностите на Киев по имплементиране на европейските енергийни правила, които „ ще внесат изясненост и бистрота в украинската газотранспортна система “. Той означи, че страните считат също по този начин да обсъдят определянето на редица директните цени.

Европейските оферти

Според информация на източници на ТАСС от Брюксел, Европейски Съюз предлага на Украйна и Русия да сключат нов директен контракт за 10 години при условия за наложителен транспорт на не по-малко от 60 милиарда куб м газ годишно. Много киевски политици и чиновници, в това число ръководителят на „ Нафтогаз “ Андрей Коболев нееднократно са заявявали, че при положение на преустановяване на украинския пренос слез приключване на настоящия контракт в края на 2019 година Киев ще загуби бюджетни приходи от 3 милиарда $ годишно.

Шефчович е европейски комисар от Словакия. Словакия дружно с Полша ще изгубят доходи от преноса на съветски газ при положение на отвод от украинския пренос и потреблението на заобикалящи трасета. През последните пет години Европейската комисия се постара да утвърди и съумя да имплементира до края на 2019 година ремонти в Газовата инструкция, които обгръщат енергийните правила на Европейски Съюз върху морските газопроводи, което може да докара до ограничение на опциите на „ Газпром “ във връзка с свободното потребление на мощностите на „ Северен поток 2 “.

На 10 септември тази година стана ясно, че Европейският съд анулира решението на Европейската комисия от 2016 година, съгласно което „ Газпром “ може да употребява изцяло мощностите на газопровода Opal, свързващ газопровода „ Северен поток “ с газотранспортната система на Централна и Западна Европа. Газа постъпва в Германия до границата с Чехия. Неговият потенциал е за 36 милиарда куб м газ годишно. В резултат на решението на съда „ Газпром “ ще може да употребява Opal единствено до 50 %, като към този момент даденото решение няма да бъде обжалвано.

По ТАСС
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР