Чрез този конкурс искаме да привлечем вниманието им към това

...
Чрез този конкурс искаме да привлечем вниманието им към това
Коментари Харесай

Как младежите да са медийно грамотни?

" Чрез този конкурс желаеме да притеглим вниманието им към това какво значи да си медийно образован. Като специалисти и учители ние приказваме на по-различен език, който от време на време е неясен за младите, по тази причина желаеме да вземем тяхната позиция ", споделя тя. 

Конкурсът се осъществя на фона на данни от изследване на Евробарометър, които демонстрират, че България е изложена в най-голяма степен на подправени вести, дезинформация и агитация. От другата страна стоят данните от разнообразни изследвания, които демонстрират намаляваща просветеност измежду учениците в последните години.

" Образователната ни система не развива функциониращо мислене, схващане и сериозно мислене. Децата се осведомят сами и по тази причина е значимо да знаят по какъв начин да намират информация, какви данни могат да споделят и какви не. Тези качества би трябвало да се възпитават в тях, а не да учат текстове и формули наизуст ", споделя Кристина.

Конкурсът включва снимането на видеа, включващи опита и прекарванията на участниците в интернет. Видеата би трябвало да са с дълготрайност към 30-40 секунди, като сюжетът и метода на снимане се дефинира от участниците в състезанието. Повече информация за състезанието може да бъде открита на уеб страницата.

" Като покачваме медийната си просветеност и разграничаваме обективното мнение от субективното ние научаваме коя е качествената публицистика. Човек, който не е получил подобен вид подготовка, не може да отличи качествената публицистика от неизвестен уебсайт, изработен с помощта на ботове или напълно изработен в посока манипулиране на потребителите ", добавя още Кристина Христова. Критическо мислене и познаването на медийния свят са едни от методите, посредством които манипулирането може да бъде предотвратено.

Чуйте повече в аудиото!



Последвайте ни в: - - -

Източник: iStock by Getty Images, колаж: Траяна Генчева, Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР