С толкова много неща в графика винаги се лишаваме от

...
С толкова много неща в графика винаги се лишаваме от
Коментари Харесай

Какви са следствията от липсата на сън и как да я избегнем

С толкоз доста неща в графика постоянно се лишаваме от нещо. И това нещо нормално е сън. Или лягаме късно вечер или се ставаме рано, с цел да се оправим с многото задания. И естественият резултат, е че се усещаме изтощени от самото начало.

Нуждата от сън зависи от възрастта

На възраст от 18 до 64 години имаме потребност от сред 7 и 9 часа сън на нощ. Над 65 – сред 7 и 8. Бебетата до тримесечна възраст могат да спят сред 14 и 17 часа в денонощието. Една-две годишните деца имат потребност от сред 11 и 14 часа сън, децата сред три и пет годинки –  от 10 до 13. От 9 до 11 часа сън са нужни на децата до 13 годишна вързраст, а тинейджърите се нуждаят от сред 8 и 10 часа.  

Какво се случва, когато не спим задоволително?

  • Разболяваме се. Имунната система е непосредствено обвързвана със съня и неналичието му прави по-трудно за организма да се бори със болестите.
  • Затрудняваме се да мислим разумно и да реагираме бързо , което може да е рисково, изключително в обстановки, които изискват бърза реакция – да вземем за пример зад кормилото.
  • Трупаме килограми – това се случва, в случай че спим по по-малко от 5 часа на нощ. 
  • Здравето на кожата се утежнява: бръчки, капиляри, акне, петна и като цяло, по-бързо остаряване.
  • Рискът от сърдечни болести и от рак нараства.
  • Сексуалното предпочитание понижава. Ако спите по по-малко от 5 часа дневно в продължение на седмица, нивото на тестостерон спада с 15 %.
  • Забравяме по-лесно. Когато спим, мозъкът ни сортира информация. Липсата на сън го лишава от време за това.

Какво можем да създадем по въпроса?  

Има един единствен метод: спете повече. Ако би трябвало да станете в 7 сутринта, легнете си в 11 вечерта.

Понякога обаче нещата са по-сложни. Лягате си в точния момент и сте удовлетворени, след което не можете да мигнете до 4 сутринта. Или се будите в сходен час и повече не можете да заспите. Резултатът – още една тежка заран. 

За да избегнете това, лягайте си и ставайте едновременно през цялата седмица, не пийте кафе следобяд, движете се повече, вземете си топъл душ вечерта и в случай че всичко това не помогне...

...опитайте един изпитан от йогите способ, който ще ви помогне да заспите за секунди.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР