С тържествено общоградско честване Стара Загора отбеляза 145-тата годишнина от

...
С тържествено общоградско честване Стара Загора отбеляза 145-тата годишнина от
Коментари Харесай

Стара Загора почете героите си отпреди 145 години

С тържествено общоградско честване Стара Загора означи 145-тата годишнина от боевете за отбрана на града. Пред Мемориален комплекс „ Бранителите на Стара Загора “ се състоя церемониален обред с поднасяне на венци и цветя, с присъединяване на Военен духов оркестър и почетен часовой от Втора тунджанска механизирана бригада. Водещ на събитието бе артистът Ивелин Керанов. Отбелязването на паметната дата стартира със Заупокойна молитва.

„ …За тези, които имаха България за най-свидното в живота си “, думи на благодарност произнесе зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева.

„ Тъжен е този ден за Стара Загора и за Майка България. Точно преди 145 години, на това място и в покрайнините, се водят едни от най-лютите и най-жестоките боеве за свободата на нашия прелестен град, за свободата на нашата татковина. Следват дни, изпълнени с принуждение. Три дни и нощи Стара Загора гори. И през днешния ден, ние се събираме тук, с цел да отдадем заслужена респект пред починалите. Да се поклоним пред всички тези, които са оставили своите кости в полетата под нас. Пред тези, които с Опълчението, ген. Гурко и ген. Столетов поемат по пътя към Шипка и пазят нашата България. Тук сме през днешния ден, с цел да не забравяме, с цел да помним! И в случай че имаме грях – и политиците след Освобождението, и ние през днешния ден, то той е, че нищо от това, което се е случило тук – не е в учебниците по история. Нашата задача е да подсещаме, да предаваме напред. И когато погледнем от Мемориалния комплекс „ Бранителните на Стара Загора “ към нашия град, към младите му хора, които изпълват детските градини и учебните заведения и по-късно основават свои фамилии тук – да им напомним, да се знае и слави предишното. Вечен мир и реверанс пред героизма! “, сподели отрасловият зам.-кмет Милена Желева в словото си.

Цветя и респект пред героите, защитавали независимост, жанр и татковина, отдадоха още общински съветници, бригаден военачалник Станимир Христов, зам. регионалният шеф Любомир Желев, представители на политически и публични организации, жители.

По мотив годишнината, по едно и също време тази заран, бяха поднесени венци пред „ Паметник на Трета опълченска тайфа и подп. Калитин “, „ Паметник на бранителите на Стара Загора 19 юли 1877 година “, „ Паметник на починалите във войните старозагорци “, „ Мавзолей – костница 19 юлий 1877 година “, „ Паметник на починалите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския пердах 19/31 юли 1877 година “.

Безплатният градски тур, проведен от Туристическия информативен център и Община СтараЗагора, също бе тематичен – „ Памет за Освобождението “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР