С разрешение да подпише нови два концесионни договора за морските

...
С разрешение да подпише нови два концесионни договора за морските
Коментари Харесай

Старите играчи не пускат плажните концесии

С позволение да подпише нови два концесионни контракта за морските плажове „ Къмпинг Черноморец “ в община Созопол и „ Поморие – изток “ в община Поморие, се снабди министърът на туризма Николина Ангелкова.

По нейно предложение Министерският съвет дефинира плажът на къмпинг Черноморец през идващите двадесет години да бъде стопанисван от записаното в столичния квартал „ Лозенец “ еднолично сдружение с лимитирана отговорност „ МРГ БИЛД “, благосъстоятелност на Ненчо Михалев, което от предходната година е преместило седалището си в Созопол.

Михалев е поел ангажимент да влага на територията на плажната линия, която съгласно заповедта за оповестяването на състезанието е 4 042 кв.м., а бреговата линия е 572 м. 571 хил.лева, с цел да усъвършенства инфраструктурата и достъпа до морския плаж.

Чадърът и шезлонга на плажа ще са по 6 лв., излиза наяве от известието на Министерски съвет. От него обаче не излиза наяве, какви са финансовите параметри на самото концесионното заплащане, извъън обещаната сума за бъдещата инвестиция. Единственото, което се показва е, че „ размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на отчисленията от базата за пресмятане размера на концесионното заплащане (роялти) 21.50 на 100 “.

Михалев е поел уговорката

чадърът и шезлонгът на плажа да бъдат търгувани за по шест лв., всеки.

За предприемача от дълго време се знае, че негови компании стопанисват и огромна част от парцелите наоколо до плажа - половината паркинг, както и зелените площи. В последните години той стана прочут с това,че имаше съществени конфликти с досегашния наемател на плажа компания "Акра Лидо " на Милен Янков.

Преди години пък към този плаж се развихри скандал, защото багери започнаха да отстраняват буните по линията на съображение на остаряла заповед на Районната дирекция за народен строителен надзор, защото бяха нелегално построени. Но локалните хора се притесняваха, че с премахването им плажът ще изчезне дефинитивно. Срещу разрушаването им се оповестиха и тогавашните наематели от "Акра лидо " ООД, които по това време плащаха съществени суми за наем на тази плажна линия - 107 хиляди лв..

Другият концесионер ,

който дефинира държавното управление през днешния ден е едноличното сдружение с лимитирана отговорност „ АУТО ФАКТОР “, благосъстоятелност на Кирил Георгиев Спасов, който получи на морския плаж „ Поморие-изток “ за следващ път, защото от години всички тук знаят, че той е „ мажоритарният “ господар на тази брегова линия.

Според държавното известие, вложенията, които концесионерът е заречен да направи, с цел да усъвършенства образа на плажа са в размер на 583 776 лв.. За периода на концесията е стихотворец уговорката чадърът и шезлонга тук да се търгуват по седем лв. за всеки. В идващите 20 години той ще стопанисва 77 733 кв.м. обща концесионна площ) с дължина на бреговата линия от 2 330 метра ( това излиза наяве от заданието за "конкурса ").

Както и при предходната концесия е тук сума за концесионната такса не е посочена, а е обявено, че „ размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на отчисленията от базата за пресмятане размера на концесионното заплащане (роялти) 8 на 100 “.

Спасов е някогашен състезател на терена на плажните концесии. С този следващ контракт на процедура, той става надали „ самодържеца “ на Южното Черноморие. Нека не забравяме, че през есента на предходната година той получи и концесията на морски плаж "Созопол-Харманите ". Този плаж от дълго време беше под контрола на Спасов, само че посредством друга негова компания - "Ирида-71″ ООД, в която той е съучастник с Надя Иванова. А посредством нея той е концесионер и на плажовете "Слънчев бряг-юг " (известен още като "Какао бийч ").

Малко по-рано пък в неговите здрави героичен ръце попаднаха и плажовете "Несебър-юг " и „ Созопол-централен “, където още веднъж той беше определен за концесионер.

Любопитно е да напомним,

историята на самата компания на Спасов. Дружеството е основано още през 1997-а от взривения през 2002-ра Димитър Димитров-Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. Следва поредност от прехвърляния на дялове през годините, до момента в който премине в ръцете на сегашните си притежатели. До лятото на 2012-а мажоритарен притежател на "Ирида-71 " е бил Радостин Бързанов - Радо Слънцето, някогашен телохранител на Васил Илиев и по-късно на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест " Бързанов е съучастник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съучастник в тази компания е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ " Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг " след убийството на Георги Илиев в "Слънчев бряг " през 2005-а. Свързаната със Стоименов и записана във Англия "Стоименов груп лимитид " е притежател на "Венис марина " - компанията, която изливаше нелегално бетон в резерват "Ропотамо " и държеше услугата "разходка с лодка ". "Стоименов груп лимитид " е притежател и на "Ер Ви инвестмънт " ЕООД, която пък си партнира с Христофорос Аманатидис–Таки в несебърската компания "Интертур ", демонстрира информация в Търговският указател. Самият Стаменов беше убит при започване на януари преди две години, в комплекс на столичния бул. "Симеоновско шосе ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР