С посредничеството на САЩ, Израел и ОАЕ се разбраха за

...
С посредничеството на САЩ, Израел и ОАЕ се разбраха за
Коментари Харесай

Това е краят на амбициите за независима палестинска държава


С посредничеството на Съединени американски щати, Израел и ОАЕ се схванаха за нормализиране на връзките. Сделката е добър знак за страните в тази част на света, само че има и един огромен губещ, написа в коментара си Райнер Золих.

Един от централните палестински знаци – позлатеният купол на Храма на хълма в Ерусалим

Без безусловно да споделяме казаното от палестинския президент Махмуд Абас, аналитично видяно той вярно е схванал нещата: историческата договорка сред Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Израел може да бъде обсъждана като „ изменничество “ по отношение на.  
Редакцията предлага
Абу Даби се съгласи на съглашение, което ще значи заледяване, само че никога няма да докара до завършек на. Това удостовери и израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Лицемерна взаимност от всички страни

Пита се в задачата не можеха ли ОАЕ да реализират повече за своите „ палестински братя “ по време на договарянията. Очевидно това не е било изключително значимо за тях. Те имат други стратегически цели - тяхната мнима взаимност с палестинците е чисто двуличие.

Това е незаслужено и доста горчиво за палестинците. То показва една необратима наклонност: към този момент не Израел, а Иран и Турция от ден на ден ще бъдат възприемани от доста арабски страни като рискови нашественици в личния им район. И възпирането им за тях се трансформира в главен приоритет. Особено що се отнася до Иран, те виждат в Израел натурален и доста атрактивен сътрудник, така като страната е водач във военното и софтуерно развиване, а самият Израел смята Иран с неговите съдружници в Сирия, Ливан, Ирак, Йемен и линията Газа за най-голямата опасност за своята сигурност.

Очакваше се, че Техеран и Анкара ще реагират остро на договорката. На тях това споразумение обаче им дава късмет да се показват пред целия ислямски свят като всеотдайни съдружници на палестинците и по този метод да затвърдят властовите си искания в района. Всъщност и за тях “солидарността ” с палестинците е единствено предлог, зад който прозират властовите им ползи.

Провалът на палестинските водачи

Райнер Золих

Истината е тази: палестинците от дълго време изгубиха от Израел. Темата през днешния ден не е част от интернационалния дневен ред. Този факт обаче не се дължи единствено на израелската заселническа политика, смяната на целите на арабските страни и на борещия се за преизбиране американски президент Доналд Тръмп. Дължи се и на дългогодишната некадърност на палестинските водачи да развият своята визия и да активизират ефикасна интернационална поддръжка.

Донякъде виновността ще е тяхна, в случай че в Близкия изток зародят нови съюзи против ползите на палестинците, и в случай че и други страни, изключително от Персийския залив, тръгнат и те да подписват мир с Израел. Това е пагубно развиване за палестинците, само че добър знак за всички останали страни в региона.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР