Испанските прокурори, които водят дело срещу каталунски сепаратистки лидери, се

...
Испанските прокурори, които водят дело срещу каталунски сепаратистки лидери, се
Коментари Харесай

Испански прокурори не приемат амнистията и за кражба на държавни средства

Испанските прокурори, които водят дело против каталунски сепаратистки водачи, се опълчиха на заповедта за използване на закона за прошка на сепаратистките каталунски водачи и към обвинени, упрекнати в заграбване на държавни средства, оповестява " Ройтерс ".

Припомняме, че законът, който държавното управление на малцинството на испанския министър председател Педро Санчес прокара в подмяна на поддръжка в Народното събрание от сепаратистите, би трябвало да почисти престъпните досиета на съвсем 500 чиновници и деятели , участващи в настояването за самостоятелност на Каталуния от 2011 година насам.

Той влезе в действие във вторник и в този момент съдилищата разполагат с до два месеца, с цел да го приложат.

Правителството на Испания и бъдещето на тази поддръжка не е несъмнено. Депутатът от Junts Едуард Пуйол съобщи в четвъртък, че неговата група няма да поддържа нито един държавен законопроект, в случай че не укрепва и зачита Каталуния.

Прокуратурата съобщи, че има 82 наказателни производства, включващи 486 души, които могат да бъдат наранени от закона за амнистията. Бившият началник на каталунското правителство 
 Испанският парламент одобри Закона за амнистията на каталунските сепаратисти
Испанският парламент одобри Закона за амнистията на каталунските сепаратисти

" За " гласоподаваха 177 депутати, а 172 бяха срещу

Лидерът на прокаталунската партия за самостоятелност Junts и четирима други политици към момента имат висящи каузи за ролята си в несполучливия опит за обособяване на района през 2017 година, в това число хипотетично заграбване на обществени средства за осъществяване на противозаконен референдум.

Прокурорите от Върховния съд, които се занимават със случая Пучдемон, споделят, че присвояването попада отвън обсега на закона, макар че основният прокурор на нацията Алваро Гарсия Ортис им подреди да го включат в петък.

Несъгласието включва разнообразни тълкувания дали обвинените са търсили персонално обогатяване, когато се твърди, че са направили присвояването . Несъгласните прокурори от Върховния съд считат, че това е по този начин, което би изключило Пучдемон и останалите от обсега на закона за амнистията.

Гарсия Ортис е свикал 38-те високопоставени прокурори на Испания на среща идващия вторник, с цел да обсъдят казуса. Той сподели, че ще изслуша причините им и ще реши дали да резервира позицията си или да я промени.

Прокурорите ще би трябвало да се подчинят или да си създадат отказ и да предадат случая на други.

Пучдемон живее в самоналожено заточение във Франция. Той и  парламент гласоподава нов водач, само че датата към момента не е избрана.
 Законът за амнистията на каталунските водачи мина значимо затруднение
Законът за амнистията на каталунските водачи мина значимо затруднение

Той бе утвърден от долната камара на испанския парламент с минимално мнозинство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР