С почти пълната си зависимост към доставките на втечнен газ,

...
С почти пълната си зависимост към доставките на втечнен газ,
Коментари Харесай

Спор на другия край на света повиши цената на газа в Европа с 22%

С съвсем цялостната си взаимозависимост към доставките на полутечен газ, станала факт след началото на войната в Украйна, Европа в този момент е уязвима от всяка по-малка бъркотия по линията на доставки на газовите танкери. Казусът с пазарът на полутечен газ е, че той се управлява от търсенето на огромните азиатски и американски пазари. Всяка дребна смяна основава до волатилност.Такъв е и казусът в последните няколко дни, откакто през последните месеци европейският пазар на газ бе относително спокоен. Цената на газа скочи с 22% заради евентуални стачки в Австралия, които биха лимитирали доставките на полутечен газ към Азия, което пък ще докара към по-голямо търсене на танкерите, които другояче се насочват обичайно към Европа.

С съвсем цялостната си взаимозависимост към доставките на полутечен газ, станала факт след началото на войната в Украйна, Европа в този момент е уязвима от всяка по-малка бъркотия по линията на доставки на газовите танкери. Казусът с пазарът на полутечен газ е, че той се управлява от търсенето на огромните азиатски и американски пазари. Всяка дребна смяна основава до волатилност.

Такъв е и казусът в последните няколко дни, откакто през последните месеци европейският пазар на газ бе относително спокоен. Цената на газа скочи с 22% заради евентуални стачки в Австралия, които биха лимитирали доставките на полутечен газ към Азия, което пък ще докара към по-голямо търсене на танкерите, които другояче се насочват обичайно към Европа.

Проблемът, който няма никакво отношение към Европа заплашва цената да остане по-висока от предстоящото, защото при положение, че проблемите в Австралия се задълбаят, това ще промени отчасти придвижването на танкерите в Тихия океан.
Къде е Австралия, къде е Европа
В последните седмици упованията бяха природният газ да се задържи към 30 евро/мВтч. На 22 август обаче стойностите на борсата TTF са малко под 45 евро/мВтч. Последният път, в който цената е била на това равнище за по-дълъг интервал от време беше в края на зимата.
Реклама
Скокът през тази седмица е предизвикан от служащи в Австралия, търсещи по-високо възнаграждение и по-добра сигурност на работата в един от основните фабрики за експорт на LNG. Имаше предизвестие, че поради това производството скоро може да бъде спряно.

Проблемите се отнасят за оборудванията на компанията Woodside, които съставляват към 4% от световните доставки на LNG. Като цяло Австралия е в топ 3 на най-големите снабдители на полутечен газ в света и макар че не доставят до Европа по чисто географски аргументи, те са главен снабдител на азиатските купувачи. Последните бързо могат да привелакт танкери от другия завършек на света в случай че останат без австралийските.

Скокът се отрази и на фючърсите на газа, които се търгуват на европейската борса - тяхната цена за последните месеци на година е над 50 евро.мВтч. Въпреки че растежът може да е краткотраен и откакто разногласието в Австралия бъде позволен, цената да спадне, той потвърждава, че европейският пазар продължава да е извънредно волатилен на външни фактори и може да страда през идващата зима.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Плановете за въглищните региони; Соларната договорка на Actis в Силистра 19 август 2023, 08:00 Въглищната промяна в Стара Загора, Перник и Кюстендил не върви даже на хартия 18 август 2023, 07:00 Мултимилиардният английски фонд Actis купи 229 мВт слънчев план до Силистра 18 август 2023, 06:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР