С първите изкачвания на осемхилядници за сезона започнаха и първите

...
С първите изкачвания на осемхилядници за сезона започнаха и първите
Коментари Харесай

Екстремните спортове 11-16 април 2022

С първите изкачвания на осемхилядници за сезона започнаха и първите смъртни случаи. След като над 20 души стъпиха на Дхаулагири в края на предходната седмица, един от тях - Антониос Сикарис от Гърция, умря на слизане . Това се е случило на към 7400 метра височина, малко над Лагер 3, където 59-годишният мъж се е почувствал зле. Дауа Шерпа, с който той се е движел, изясни, че Сикарис е колабирал след голямо безсилие и липса на спомагателен О2. 

Гъркът има изкачени 6 осемхилядника, а предходната зима взе участие и в опита за нанагорнище на К2, където починаха петима участници, в това число българинът Атанас Скатов. Сегашното нанагорнище на Дхаулагири идва след 3 несполучливи опита за Сикарис през годините - през 1998, 2018 и предходната година, когато беше евакуиран с другите жители на Базовия лагер поради случаи на инфектирани с ковид.
 Антониос Сикарис
И още един смъртен случаи по високите върхове тази седмица - Нима Тенджи Шерпа (Nima Tenji Sherpa) умря под Еверест , до момента в който пренасял багаж през ледопада Кхумбу. Смъртта е настъпила по неизяснени медицински аргументи. Той е бил част от екип от 11 шерпи, които пренасяли екипировка от Лагер 1 до Лагер 2. Тялото е открито до парапет, с раницата на гърба му и е свалено от шерпите до Базовия лагер, а след това е превозено с хеликоптер до Лукла. 38-годишният Нима Тенджи е изкачвал няколко пъти Еверест. 
Шерпите започнаха да фиксират парапетите на 20 март, а след това - и да изнасят багаж към по-високите лагери, където искащите да изкачат върха ще стопират за отмора. 250 чужденци имат пермити за нанагорнище на Еверест този сезон. Екипът, опъващ въжетата, се управлява от Ками Рита Шерпа, за който това би било рекордно, 26-о нанагорнище на най-високия връх на планетата.
 Нима Тенджи Шерпа
Словашкият планинар Петер Хамор и румънските му сътрудници Хория Колибасану и Мариус Гане към този момент са в Базовия лагер на Канчендзьонга . Миналия месец Хамор разгласи, че ще се опитат да създадат траверс на двата най-високи върха от този масив. Планът им е да свържат връх Ялунг Канг (8505 м) с основния връх на Канчендзьонга (8586 м). Траверсът на Канчендзьонга е юридически единствено един път - през 1989 година, от участниците в огромна руска експедиция, включваща имена като Анатолий Букреев и Сергей Бершов. Траверсът не е още един над 30 години, а сегашният опит ще бъде първият, при който се възнамерява да не бъде употребен спомагателен О2.
32-годишната Мари Салвесен (Mari Salvesen) от Норвегия изкатери прословутата цепка " Belly Full of Bad Berries "   в Indian Creek, Съединени американски щати. Така тя стана вторият човек, съумял да премине флаш този присъщ маршрут след Пийт Уитъкър през 2011 година Линията е с категория на компликация 8а, 25 метра дълга и с 45 градуса надвес. Цепката е скална форма, представляваща огромна пролука, в която катерачът заклещва пърсти, юмруци, лакти и крайници, с цел да успее да се придвижи по вертикала. При трад катеренето, както е в тази ситуация, катерачът самичък слага осигуровки по маршрута, което доста усилва риска, а стилът флаш значи, че Мари Салвесен е изкатерила маршрута от първия си опит, разполагайки авансово с информация за неговите особености.
През 2018 година, година откакто минава най-високата категория на компликация в света - 9с, чехът Адам Ондра съумява да се оправи и с въпросната линия в Indian Creek, само че от втория си опит и разказва това като една от най-големите борби в своя живот.
Видео от прекосяването на Мари Салвесен можете да видите
---Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР