С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще

...
С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще
Коментари Харесай

Честваме Националния празник Трети март


С публични празнувания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник 3 март.

Основните празненства ще бъдат в столицата, а празнувания ще има във всички градове в страната. Музеите ще отворят необятно вратите си и ще разгласят вход свободен за всички гости в почивния празничен ден.

На историческия връх Шипка, най-българският монумент ще посрещне хиляди родни патриоти, които ще отдадат респект пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 140-та годишнина от Освобождението на България. Благодарствен молебен ще бъде отслужен в храма „ Рождество Христово “ в град Шипка в наличието на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Старозагорци още веднъж ще изминат пътя-поклон до хълма „ Бранителите на Стара Загора “ в шествие с националния байрак. Триста метровото знаме за четвърта поредна година още веднъж ще бъде пренесено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада, дружно с искащите да застанат паралелно до тях старозагорци и посетители на града.

Кулминацията на честванията ще бъде в София, където на площад „ Народно заседание “ ще се състои тържествената заря-проверка. Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев е одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. В церемонията ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк. Командващ на тържествената инспекция (заря) ще бъде бригаден военачалник Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. Веднага по-късно, в Централния боен клуб ще се състои обичайният банкет за Трети март, даван от президента.

Но тържествата стартират още от сутринта. Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще стартира в 11.00 часа пред паметника на Незнайния боец в столицата. В ритуала ще вземат участие министърът на защитата Красимир Каракачанов и началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, представителни подразделения на Националната гвардейска част и Гвардейският внушителен духов оркестър. По време на осъществяването на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат създадени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, ситуирана в Княжевската градина в столицата.

В 12.00 часа ще се извърши тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред формалния вход на постройката на Администрацията на президента.

От 11.45 часа пред Паметника на българския опълченец ще се организира Тържествено честване на Националния празник. Организатори на събитието са Столична община, Фондация „ Героите на България ” и Сдружение на приятелите на Русия „ Александър Невски ”. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. В програмата ще вземат участие актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин, артистите Мая Нешкова, Мартина Иванова и Илия Луков, хор „ Гусла ” с живописен началник акад. Валентин Бобевски, ученикът Мартин Желев. Слова ще произнесат доцент доктор Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, Н. Пр. Посланикът на Русия - Анатолий Макаров, както и проф. Андрей Пантев.

За тези, които мислят да отбележат празника на връх Шипка, обаче, е значимо да знаят, че директното придвижване през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката.

Поради поредните почивни дни множеството българи, които са избрали да почиват в зимните ни курорти, могат отскочат до пистите в Пампорово, където пък ще се реализира всеобщо втурване със ски или сноуборд с трибагреници в ръце, като всички ще бъдат облечени в обичайни фолклорни носии. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР