С население от 9,7 милиона души Израел е една малка,

...
С население от 9,7 милиона души Израел е една малка,
Коментари Харесай

Войната в Близкия Изток: ще издържи ли икономиката на Израел

С население от 9,7 милиона души Израел е една дребна, само че все пак стопански развита страна, която без подозрение нареждаме измежду най-богатите страни в света. Актуалните данни на МВФ я слагат на 14-о място по БВП (БВП) на глава от популацията (54 710 щатски долара). За 10 години (от 2012 до 2022) на процедура той се е удвоил - от 263 на 525 милиарда $, напомня в своя обява АРД.

Сегашната война в Близкия Изток най-малкото ще забави растежа. Неслучайно Израелската централна банка неотдавна намали икономическата си прогноза от 3,0 на 2,3%. Ръководителят на централната банка Амир Ярон обаче акцентира, че израелската стопанска система е постоянна и устойчива. " В някои области, като да вземем за пример нововъведенията и технологиите, ние сме международни водачи ", акцентира той, представен от немската социална медия. По думите на банковия началник израелската стопанска система е съумяла да се възвърне от предходните сложни времена и бързо да се върне към просперитета. Ще успее и този път.

Икономически анализатори не оспорват тази оценка, само че обръщат внимание на това, че войната ще бъде доста тежко тестване за стопанската система на израелската страна. Джоузеф Зейра, почетен професор по стопанска система в Еврейския университет в Йерусалим, съобщи пред американската телевизия СиЕнБиСи, че рецесията е съвсем обезпечена. А вестник „ Файненшъл таймс " цитира в тази връзка Гай Бейт-Ор, основен икономист в капиталовата къща Psagot, съгласно който следва дълга военна акция, която ще се отрази тежко на израелската стопанска система.

Очаква се туризмът да пострада съществено от войната в Близкия ИзтокСнимка: Achille Abboud/IMAGO

Войната трансформира делника на хората

Постоянната опасност от ракетен обстрел или страхът от нови набези на ислямистите от Хамас водят до смяна в държанието на хората: те анулират събирания и празници, остават си вкъщи, децата не вървят на учебно заведение, доста хора не могат да работят, изяснява Зейра.

Към това се прибавя и фактът, че израелската войска активизира към 300 хиляди резервисти, които краткотрайно няма да пазарят, нито ще вървят на ресторант или ще употребяват нормалните услуги. А това незабавно ще се отрази на търговията на дребно и на гастрономията. „ Оборотът ни понижа фрапантно ", споделя в тази връзка пред организация Ройтерс шефът на магазин за спортни артикули в Йерусалим Нетанел Шрага.

Страда също и туристическата промишленост, която е доста значима за Израел. Сега хората ще си стоят повече вкъщи и няма да пътуват както нормално. Чуждестранните туристи също ще се въздържат да посещават Израел на този стадий. В тази връзка АРД напомня, че преди пандемията от ковид туристическата промишленост беше един от най-значимите браншове на стопанската система, който генерираше над пет % от Брутният вътрешен продукт на страната.

Мобилизирането на резервистите ще има и директни последствия за пазара на труда, защото доста дами и мъже няма да могат да работят за компаниите и предприятията, в които са заети, включително и във високотехнологичния отрасъл. А дълги години триумфът на израелската стопанска система зависеше точно от бранша на високите технологии, който постоянно е определян като израелския мотор на растежа. Миналата година той е постигнал размер от 71 милиарда $ и е съставлявал цели 48 % от общия експорт на страната, четем още в обявата на АРД.

Слабият сега израелски шекел оскъпява вноса, а това помпа инфлацията Снимка: picture-alliance/dpa

Други значими браншове на стопанската система са биотехнологиите, фармацевтичната промишленост и отбранителната индустрия. Опасенията за идна икономическа рецесия се отразяват и на пазара на акции. Борсовият показател TA-35 (на 35-те най-големи израелски листвани компании) спадна доста след офанзивата на Хамас.

Инфлацията пораства

Икономиката на Израел зависи освен от износа, само че и от вноса на артикули. В това отношение стопанската система може да бъде подложена на напън от слабия сега израелски шекел. Обменният курс на националната валута наскоро се намали до най-ниското си равнище по отношение на щатския $ от осем години и половина насам. Това ще оскъпи вноса, което от своя страна помпа инфлацията. В момента обезценяването се равнява на 3,8%, показва още немското издание.

Сега главният лихвен % в Израел е 4,75%. Израелската централна банка е изправена пред алтернатива: с цел да поддържа застрашената стопанска система в актуалната рецесия тя би трябвало да понижи лихвите. Но това още повече би отслабило шекела и ще усили заплахата от инфлация, а отсам и рисковете за националната стопанска система, изяснява АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР