С напредването на преговорите за (ЕС) правителството на , все

...
С напредването на преговорите за (ЕС) правителството на , все
Коментари Харесай

След Brexit - държава от Източна Европа мисли за същото

С напредването на договарянията за (ЕС) държавното управление на, все по-фрагментирана коалиция, водена от Националистическата партия „ Право и правдивост “, играе рискова игра.
Борис Будка, водач на Гражданската платформа, главната опозиционна партия, сподели пред депутатите предходната седмица във Варшава, че „ министър-председателят Матеуш Моравецки може да остане в историята като някогашния английски министър председател Дейвид Камерън, който може би е инициирал несъзнателно процесът " " ; По същия метод Моравецки, като наложи несъгласие върху бюджета, може да инициира процеса на " Полекзит ".
 Европа пред властнически капан, поради безсилието на Европейски Съюз пред Унгария и Полша Европа пред " властнически капан ", поради безсилието на Европейски Съюз пред Унгария и Полша
Отказът на Унгария и Полша да следват правилата на върховенството на закона и неспособността на управлението на Европейския съюз да година..
Миналата седмица полският парламент се причисли към Унгария, като одобри резолюция в поддръжка на проекта на държавното управление да наложи несъгласие върху бюджета на Европейски Съюз, в случай че, както Брюксел заплашва, той включва изискване за ценене на върховенството на закона. Двете държави-членки заплашват също да блокират фонда за икономическо възобновяване след пандемията от ковид, която дружно с бюджета за 2020-2027 година възлиза на 1,8 трилиона евро (около 2 трилиона долара).
От тази сума дълготрайният бюджет на Европейски Съюз, многогодишната финансова рамка, се прави оценка на 1 074 милиарда евро, а фондът за възобновяване е 750 милиарда евро, от които 390 милиарда евро ще бъдат безплатни средства и 360 милиарда евро ще бъдат заеми.
Полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи, че страната му може да събере средствата си, като емитира държавни облигации. И в случай че не бъде реализирано съглашение, когато ръководителите на страните от Европейски Съюз се срещнат на 10 декември, краткотрайният бюджет ще влезе в действие и Варшава няма да има друга опция, с изключение на да взема заеми на дълговия пазар при по-високи лихвени проценти.
Това би било доста отрицателно за Полша и Унгария, само че може да се случи, съгласно Милан Ник, шеф на Центъра на Робърт Бош за Централна и Източна Европа, Русия и Централна Азия. " Полша и Унгария блокират две неща - бюджета и механизма за възобновяване, само че настояванията им и за двете към този момент са изпълнени, " споделя той пред „ Дойче Веле “.
Всъщност, на Полша към този момент са обещани 139 милиарда евро кохезионни фондове и към 34 милиарда евро заеми от бюджета и фонда за възобновяване за седемгодишния интервал, започващ през януари.
 Брюксел: Полша и Унгария би трябвало да останат надалеч от Фонда за възобновяване Брюксел: Полша и Унгария би трябвало да останат надалеч от Фонда за възобновяване
В Брюксел се затвърждава нова концепция: Полша и Унгария би трябвало да останат надалеч от Фонда за възобновяване от пандемията (ReactEU), в случай че не...
Едно предложение за привеждане в сходство на Варшава и Будапеща е механизмът за господство на закона, който дава на Европейски Съюз инструмент за санкциониране на нарушавания на демократичните правила посредством понижаване на помощта. Това обаче би се отнасяло единствено за нарушавания, свързани със корист с еврофондове, нещо, за което държавните управления на Полша и Унгария настояват, че не е юридически ясно. В диалог с немския вестник „ Франкфуртер Алемайне Цайтунг “ Моравецки съобщи, че механизмът за господство на закона може да се употребява случайно и по политически аргументи.
От своя страна, в изказване на 3 декември вицепремиерът Ярослав Говин съобщи, че Полша би била подготвена да отдръпна ветото си, в случай че водачите на Европейски Съюз поддържат обяснителна декларация за връзката сред европейските фондове и върховенството на закона.
Други обаче омаловажават разгърнатия скандал. " Винаги се води разгорещена полемика за бюджета в Европейски Съюз ", сподели Пьотр Арак от Полския стопански институт пред „ “. " Но въпросът е нов и защото Полша изнася своята политика, по този метод нещата се възприемат отвън Полша. Но даже и в крайната десница никой не желае да си тръгне ", споделя той.
По отношение на договарянията с Брюксел, Националистическата партия „ Право и правдивост “ изрично твърди, че заканите могат да усилят въздействието на Варшава, изключително когато Брюксел се бори да откри решение на „ Brexit “. Мисля, че „ Brexit “ е огромният проблем за Брюксел и Брюксел евентуално ще бъде благосклонен, когато става въпрос за Полша. Те просто не желаят да се опълчват на Варшава ", изяснява за „ Дойче Веле “ Филип Слипачек, специалист по финансово обмисляне с полски корени, живеещ във Англия.
„ За благополучие, сега никой не мисли съществено за „ полексит “ в Полша и нашите членове имат мощна социална поддръжка “, споделя Александър Лашек, основен икономист на Форум за гражданско развиване, група специалисти от Варшава. Качински съобщи, че неговата партия не се интересува от формален " полексит ". Това не е изненадващо, като се има поради, че повече от 65% от интервюираните в Полша се опълчват на концепцията страната им да напусне Европейски Съюз, спрямо 17%, които не го вършат.
 Европарламентът: Никакви отстъпки за Унгария и Полша Европарламентът: Никакви отстъпки за Унгария и Полша
Европейският парламент ще откаже всевъзможни отстъпки за угаждане на Унгария или Полша, които блокират 1,8 трилиона евро бюджет и...
" Въпреки че излизането на Полша от Европейски Съюз не стои на дневен ред, по-реалистично е ядрото на Европейски Съюз да продължи напред без Полша и Унгария, " споделя Ник. Холандският министър председател Марк Руте към този момент сочи в тази посока, предполагайки че останалата част от Европейски Съюз може да заобиколи Полша и Унгария.
Фактически „ полексит “ е доста вероятен или даже евентуален, защото полските нелиберални управляващи наподобява не признават или се опълчват на решенията на Съда на Европейски Съюз и в този момент показват готовността си да се откажат от бюджета на Европейски Съюз и от фонда за възобновяване ", предизвестява пред „ Дойче Веле “ Агниешка Биен-Какала, професор по конституционно право в университета UMK в Торун.
* БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР