С малко помощ от хлебопекарната се получава най-вкусният козунак, който

...
С малко помощ от хлебопекарната се получава най-вкусният козунак, който
Коментари Харесай

Козунак с тесто в хлебопекарна

С малко помощ от хлебопекарната се получава най-вкусният козунак, който сте опитвали

Необходими Продукти

● яйца - 4 бр.
● захар - 150 г
● затоплено мляко - 130 мл
● квас - 20 г жива
● сол - 1 к.л.
● лой - 120 мл (олио, олио + масло, дори и мас)
● брашно - 600 - 650 г

Начин на подготвяне

Безспорно Великден няма да е същия без обичания козунак. Който не се е захващал, единствено той не знае какъв брой времеемко и трудоемко е това.

След няколко опита и изпробване с пропорции, артикули, време за втасване, попаднах на рецепта, в която козуначеното тесто в началото се замесва в хлебопекарна. Няма по какъв начин, софтуерно процесът още веднъж лишава много часове, да не кажа напряко през целия ден, само че сигурно улеснението на уреда оказва въздействие.

Тук споделям и няколко съвета за изработката на добър козунак: брашното -използвайте хубаво, качествено брашно с повече белтък. По принцип брашна с белтък над 10-ца са подобаващи за печива. Колкото повече е белтъкът, толкоз по-добре се развива глутенът, а оттова - и конците на козунака.

Интересен факт, че брашното за баници има белтък към 13, а това за козунаци 10.6. Температурата несъмнено е значима, само че самият развой, при който микроорганизмите трансформират захарите във въглероден диоксид и по този начин набухва тестото, се развива, в случай че му предоставите задоволително време.

Отделете си един ден за козунаците и не пресирайте процеса. Тестото ви ще втаса, даже да го замесите вечерта и го оставите в хладилника.

Хубавото на хлебопекарната е, че тя си затопля продуктите и поддържа температура, която подкрепя втасването.

Козунакът е точно печиво, само че постоянно има потребност от преценка дали да прибавим или не малко повече брашно, защото влажността на всички брашна е друга, размера на яйцата в рецептите и тези, които използваме - също.

Варират малко и количествата за другите модели хлебопекарни, тъй че не изпускайте нещата от взор.

Добре знаем, че многото захар в тестото пречи на бухването му, само че моят опит демонстрира, че даже с малко повече захар, тестото, забъркано в хлебопекарна, става добре.

Козунак с тесто в хлебопекарна

1. Натрошавам маята и прибавям към нея лъжичка от захарта и малко от млякото. Разбърквам, с цел да стане на кашичка.

2. Отделям един жълтък за намазване. Яйцата и захарта разрушавам авансово. Ако желаете, може да добавите някаква есенция, ванилия или лимонова кора на този стадий.

3. Поставям в контейнера, прибавям млякото.

4. Пресявам брашното и прибавям към него солта. Разбърквам, преди да слага в контейнера, защото е доста значимо солта да не се допре непосредствено до маята.

5. Върху брашното изсипвам кашичката с квас. Пускам машината на стратегия за тесто, до момента в който замеси тестото. След като това стане (след към 10 мин), прибавям малко от мазнината и оставям програмата досега, в който стартира втасването.

6. Спирам машината и пущам изначало програмата, като при месенето прибавям на дребни порции мазнината, до момента в който се поеме напълно. При нужда прибавям малко брашно. Оставям програмата да завърши процеса.

7. Вече имаме едно втасване. Изваждаме от машината, като можем да примесим с още малко лой, само че можем да оставим и по този начин тестото. Оставяме го, до момента в който удвои размера си. Това е второто втасване.

8. Оформяме козунака по желание, като може да сложим и някаква плънка и слагаме в подобаващи форми.

9. Оставяме да втаса за трети път.

10. След като още веднъж усили размера си към 2 пъти, намазваме с разрушения жълтък и поръсваме със захар. Добавяме ядки по избор.

11. Печем великденския козунак за към 15 минути на 130 градуса, завиваме с алуминиево фолио и печем за още 25 минути на 170 градуса.

Използвайки хлебопекарна, може да замените живата квас със суха и отново ще получите превъзходен резултат с този съвършен козунак с тесто в хлебопекарна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР