С кратка, но вълнуваща церемония село Белащица отбеляза 146 години

...
С кратка, но вълнуваща церемония село Белащица отбеляза 146 години
Коментари Харесай

Белащица отбеляза 146 г. от Освобождението

С къса, само че вълнуваща гала село Белащица означи 146 години от своето Освобождение.

През януари 1878 година в този край се водят яростни боеве и на 5 януари Трета пехотна дивизия, командвана от ген. Дандевил, освобождава селото. В състава на дивизията взе участие и батальон, образуван от финландци.

В тяхна памет кметът на община „ Родопи “ Павел Михайлов, кметът на село Белащица Трендафил Бакалов, общинските съветници Дима Шопова и Запрян Янков, и десетки жители сервираха венци и цветя пред паметника на героите.

„ Отбелязваме паметната дата 5 януари, с цел да отдадем респект на починалите войни за освобождението на нашия район. Това е била една от последната и една от най-големите борби в цялата война, която отваря пътя на Освободителната войска към Одрин и подписването на Сан Стефанския кротичък контракт. Всички би трябвало да познаваме историята си и да помним, че тук са загивали хора за нашата независимост “, сподели кметът Павел Михайлов и напомни забавни обстоятелства.

Приветствие във връзка 146-годишнината от Освобождението сервира и кметът на Белащица Трендафил Бакалов. Той акцентира, че белащенци постоянно ще помнят жертвоготовността на тези, които умират на непозната земя по време на Руско-турската война.

Учениците от ОУ „ Пенчо Славейков “ изнесоха къс рецитал, а 96-годишният Тодор Груев описа за смисъла на саможертвата.
С минута безмълвие беше отдадена респект към паметта на всички, дали живота си в името на свободна България.

Отбелязването на 146-годишнината от Освобождението приключи с поднасяне на цветя пред паметника на героите и с открит урок, който изнесоха от съдружие „ Памет и бъдеще “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР