С какво малките кучета заслужиха това жестоко отношение?Видео, което показва

...
С какво малките кучета заслужиха това жестоко отношение?Видео, което показва
Коментари Харесай

Жена спаси кутрета, изхвърлени в найлонова торбичка край Леденика ВИДЕО

С какво дребните кучета заслужиха това грубо отношение?

Видео, което демонстрира изхвърлени дребни кутрета, взриви обществените мрежи - хората са повече от гневни и погнусени от причинителите на този опит за ликвидиране. От фрагментите, на които попадна GlasNews.bg, се вижда, че някои от кучетата са увити в найлонови пликове. Вероятно хората, направили действието, освен са желали да се отърват от кучетата, а и да ги погребат живи.

Седем на брой са били кученцата, захвърлени край под земята канал по пътя за Леденика. На мястото обаче не може да се слезе без нужната екипировка, а повода - довлечени отпадъци от поройните дъждове, които се изсипаха над страната в последните дни.

Сигналът за страдащите новородени кученца получава Пламенка Калинкина, която е създател на фондация, организираща и предоставяща отбрана на всевъзможен тип животни, без значение дали са диви, домашни или селскостопански. Жената реагира по най-бързия метод, с цел да избави дребните кучета - едно е издъхнало още край Леденика, а останалите оживели са превозени до ветеринарна клиника във Враца, където са сложени в кувиоз.



По-късно две от бебенцата издъхват от хипертомия и обезводняване. Калинкина е направила всичко допустимо, с цел да оживеят, само че без триумф. Останалите четири кутрета, които остават на грижите на фондацията на Калинкита, минават през сериозно положение - нямат сили да се хранят с биберон. GlasNews.bg потърси дамата за коментар по тематиката. Ето какво показа тя пред екипа ни:

" За жал това не е индивидуален случай - случва се непрестанно. Във всички села се практикува откакто роди кучето да се завържат бебетата в чувал и да се изхвърлят в близката река или край пътя. Случва се доста постоянно да изхърлят кученца в Искърското дефиле. Хората, извършващи сходно действие, са с доста ниска нравственос и морал... за тях кучетата са единствено пазачи, за тях това не е животно от което могат да имат изгода. Бих споделила, че изискванията, в които живеят кучетата по селата са меко казано ужасяващи. "

По-думите й, кметове на общини не престават да саботират закона за отбрана на животните - ЗЗЖ, като не извършват наредбите в Глава пета " Безстопанствени животни ". Не се извършват Националната стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и Наредба № 4, oбн., Дъждовни води, бр. 11 от 9.02.2021 година за нейното използване. Закононарушенията на общинските управления водят до незаконно пилеене на публични средства за сметка на увеличение рисковете за разпространяване на зоонози и жестокото отнасяне на животните. Именно затова, шефът на врачанската фондация за отбрана на животните провежда онлайн петиция за финансиране на кастрационна стратегия на национално равнище.



" Достигнахме сериозно равнище на популяция на кученца. Липсата на общински стратегии, според които да се работи по Националната стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета, е сериозен проблем. Вече с години се борим за финансиране на кастрационна стратегия на национално равнище - това към този момент се случи в доста европейски страни. С огромна кастрационна стратегия потокът на улични кучета фрапантно ще спре. Бих желала да прибавя, че предходната година с помощта на фондацията ми сме кастрирали над 120 животни, а община Мездра единствено 50. ", споделя пред GlasNews.bg Пламенка Калинкина.

" Единственият метод да няма бездомни животни е да спре потокът към улицата. По-този метод ще намалеят и закононарушенията против животните. Поставила съм си за цел насилието над животни да спре. ", безапелационна е Калинкина.

Основателят на фондацията споделя още, че поради безконтролното изхърляне на кучета, всички фондации са претъпкани с животни. " Ще пристигна миг и ние няма да можем да отговаряме на сигнали за помощ. Смятам, че тази година е сериозната и ние би трябвало съществено да създадем нещо по въпроса. С кастрация ще има и регистрация на животното, само че първата стъпка е финансирането на въпросната кастрационна стратегия. "



По смисъла на закона, GlasNews.bg напомня, че всяко деяние или безучастие, което предизвиква дълготрайно или повтарящо се страдалчество на животните, или увреждане на здравето им или причиняването на стрес, се санкционира с санкция от 500 до 1000 лева, в случай че действието не съставлява закононарушение.

Вижте видео от спасяването на кученцата:



Онлайн петиция за финансиране на кастрационна стратегия на национално равнище:

Припомнете си и този материал:
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР