С гласовете на ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България и

...
С гласовете на ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България и
Коментари Харесай

Парламентът преизбра Димитър Радев за управител на БНБ

С гласовете на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи Народното събрание избра досегашният шеф на Българска народна банка Димитър Радев за нов шестгодишен мандат. За него гласоподаваха 155 депутати. Другият претендент за поста -, повдигнат от " Възраждане ", събра единствено поддръжката на партията на Костадин Костадинов и един народен представител от " ИТН " (общо 39 души). Социалистите, чиито претендент се отдръпна часове преди чуването на кандидатите в комисията по бюджет и финанси, не поддържаха нито един от двамата кандидати.

Кандидатурата на Димитър Радев беше издигната от ГЕРБ и малко по-късно след получи поддръжката и на обединението. Първоначално групировката имаше желание да, само че след това се отхвърли от желанието си.

През 2015 година Радев беше препоръчан за гуверньор на банката отново от ГЕРБ, като тогава пристигна от позиция в Международния валутен фонд със поръчка за повече неприкритост на институцията, реформиране на банковия контрол и влизане на България в еврозоната, като по всички линии беше реализиран сензитивен прогрес, напомня " ". Изданието показва, че по време на неговия първи мандат Българска народна банка сполучливо влезе в тясно съдействие с Европейската централна банка и българският лев от 2020 година е във валутния механизъм ERM II, което е последна крачка преди приемане на еврото.

 Кандидатите за Българска народна банка поддържат еврото, само че с разнообразни отзиви от кой момент (допълнена) Кандидатите за Българска народна банка поддържат еврото, само че с разнообразни отзиви от кой момент (допълнена)

В 47-мото Народно заседание политическите сили направиха опити да излъчат негов правоприемник, защото мандатът на Радев изтече още през 2021 г, само че те с изключение на, че се оказаха несполучливи, доведоха до раздор в тогавашната четворна коалиция. Тогава един против различен за основната позиция се изправиха Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " и Любомир Каримански от " ИТН ", само че никой от тях не получи нужната поддръжка. Сега Гюров се загатва като най-вероятният подуправител на банката за направление " Емисионно ", а другият съвсем сигурен подуправител ще бъде Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

Те също би трябвало да бъдат определени от Народното събрание, защото досегашните титуляри - Нина Стоянова, която управлява ръководство " Банково ", и Калин Христов, който към този момент два мандата беше отпред на " Емисионно ", също са с изминал мандат.

Един предупреден избор

Участие в дебата взеха главно представители на опозицията като само от " Продължаваме промяната - Демократична България " взеха отношение по тематиката, Движение за права и свободи и ГЕРБ резервираха безмълвие. Размяната на реплики обаче бързо излезе от рамките на дискутирания въпрос и се трансформира в офанзива към обединението по всевъзможни тематики, в това число към претендента за кмет на София Васил Терзиев.

 Любомир Христов и Димитър Радев слушат дебата в зала
© Велко Ангелов

Любомир Христов и Димитър Радев слушат дебата в зала

Все отново първоначално изказващите се пробваха да се придържат към тематиката на дебата. Първи взе думата Румен Гечев от Българска социалистическа партия, който съобщи, че няма да каже нищо неприятно за двамата претендентите и че доста ги почита, само че въпреки всичко социалистите няма да поддържат нито един от тях. Причините за това, по думите му са две: че ръководещото болшинство е нарушило правилата по подготовката на избора на Българска народна банка като авансово е оповестило спечелилият, както и поради държанието на управлението на Българска народна банка, обвързвано с решението на Народното събрание за ускорено присъединение към еврозоната.

" Българска народна банка приема в забележителна степен политическо решение в синхрон с ръководещото болшинство. Нашето терзание е, че такова решение е преждевременно и влизането в еврозоната слага опасности пред българските жители ", сподели Гечев.

Че кандидатурата на Димитър Радев е обвързвана по-скоро с политически причини, а не с стопански беше тезата и на Димо Дренчев от " Възраждане ". Колегата му Цончо Ганев отбрани номинацията на своята партия като съобщи, че издигат претендент, който предлага " ясна и точна опция " на Радев.

Независимият народен представител Радостин Василев пък съобщи, че няма да поддържа Димитър Радев не поради професионалните му качества, а тъй като е номинация ГЕРБ.

Според зам.-председателя на " ИТН " Тошко Йорданов дебатът съставлява " един спектакъл с предупреден край ", защото гуверньорът е определен авансово с " позорната подмолна сделка сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната - Демократична България ". Йорданов се обърна към обединението с думите, че е булката в това болшинство и бива изиграна от останалите две политически сили, защото съгласно " вселенска информация " Димитър Радев бил човек на Движение за права и свободи.
" На всички парични потоци стои Движение за права и свободи и Асен Василев ще гледа тъжно, когато Гщюров стане подуправител и се окаже, че ще настъпи преструктуриране и на неговия отдел ще му резнат функционалностите. (...) Използват ви по най-брутален метод, играете им по свирката поради алчността на Асен Василев ", сподели Тошко Йорданов.

Колегата му Станислав Балабанов пък напомни опита на четворната коалиция да излъчи нов гуверньор на Българска народна банка. Той съобщи, че тогава " ИТН " били дали опция на " Продължаваме промяната " да излъчат претендент с добра биография, макар че техния претендент Любомир Каримански е бил " доста добре готова кандидатура ". Балабанов разказа част от събитията и заподозря, че още тогава може би " Продължаваме промяната " са търсели метод да запазят Радев на поста.

По-голямата част от Продължаваме промяната е " Б " тимът на ГЕРБСтанислав Балабанов

Искрен Митев от " Продължаваме промяната - Демократична България " репликира депутата от " ИТН ", обръщайки се към него с името " господин Алабалабанов " и с въпроса за какво не са номинирали още веднъж Каримански, в случай че са считали, че той е най-хубавият претендент за поста.

По думите му тогава от " ИТН " са упорствали Каримански да бъде определен без да дадат опция за разискване на неговата номинация. " Когато нещо е авансово уговорено във ваша изгода е ок, само че когато законно определеното болшинство тук поддържа един претендент не ок, по този начин ли? ", попита Митев.

Накрая на дебата финансистът Георги Ганев върна полемиката към главната тематика. Той похвали и Димитър Радев, и Любомир Христов, че по време на чуването им в бюджетна комисия са се държали на доста високо равнище, че са споделили смислени неща и са обрисували смислени цели. По думите му това е един добър образец за добре извършена процедура.

 Тринайсет същински въпроса към настоящия/бъдещ шеф на Българска народна банка Тринайсет същински въпроса към настоящия/бъдещ шеф на БНБ
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР