С чудните стихове на руската поетеса Агния Барто порастват поколения

...
С чудните стихове на руската поетеса Агния Барто порастват поколения
Коментари Харесай

Ако детето е нервно, най-напред трябва да се лекуват родителите ♥ Агния БАРТО

С чудните стихове на съветската поетеса Агния Барто порастват генерации деца. Родена на 17 февруари 1906 година в Москва, в детството си Агния Лвовна не си и представяла, че ще свърже живота си с поезията. Мечтаела да стане балерина и от заран до вечер настойчиво се упражнявала на балетната станка. И въпреки всичко, през почивките с приятност четяла стиховете на Маяковски и Анна Ахматова, и скрито записвала в тетрадка някои свои творения. 

Завършвайки хореографското учебно заведение, Агния постъпила в балетна натрупа и евентуално щяла да стане добра в танцовото изкуство, в случай че не се била влюбила. Любовта й с Павел Барто, който също бил част от балетната школа и пишел стихове, й разкрила пътя към поезията за цялостен живот. 

♥ БРЪМБАР

Бръмбарче открих аз
на огромна маргаритка.
Постоя в ръцете час -
дано в джоб в този момент поритка.
Шест крачка, очички две,
а на гръбчето - боичка.
Тук, измежду тези цветове,
бръмбарко, пояж тревичка!
Много хубава е тя,
толкоз е вкусна…
Бръмбарчето отлетя,
щом го аз изпуснах…
(Превод от съветски: Марко Марков)

Стиховете на Агния били адресирани до най-малките – 2-3 годишните дечица. Първият й алманах „ Играчки “, се сдобил с височайши рецензии от Съюза на писателите, който винял Барто, че римите й са сложни за детското усещане. Тогава, през 1934 година, за нея се застъпил обичаният детски създател Корней Чуковски, в чието мнение се вслушали всички, а римите на Ангия Барто останали непроменени. След години, първият космонавт Юрий Гагарин ще благодари на поетесата за нейните бисерни съкровения: „ Вие ми подарихте първите стихове за положителното в моя живот “, написа той на картичка, която подарява на Барто с подпис. 

Освен лирика за деца, Агния написа прозаичност, създател е на сюжети за филми. В България са оповестени книгите й „ Да намерим индивида “ (1974), „ Твоят празник “ (1971) и „ Играчки “ (1979).

...

Пътят на развиването на детската книга – това е един от най-хуманните и значими проблеми на духовния напредък на индивида. 

Справедливо някои лекари смятат, че в случай че детето е нервно, на първо време би трябвало да се лекуват родителите. 

Някои родители откровено считат, че на децата възпитаници са им нужни единствено позитивни страсти, съвсем като на хората, възстановяващи се след инфаркт. Ще прочете момчето, какъв брой тежко му е било на Герасим на душата, до момента в който е давел Муму, и ще се разстрои… Но майката незабавно притърча на помощ: - „ Не се разстройвай, синко, нищо от това не се е случвало, то единствено в книжката съществува… “

Състрадателната майка е уверена, че брани сина си от неприятни прекарвания, че закриля детството му, само че в последна сметка по този начин осакатява душата му, прави я по-бедна.

От книгите на Барто: „ Найти человека “, „ Записки детского поэта “
Снимки: krsk.kp.ru

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР