С 19.8% са намалели заетите в сектор Хотелиерство и ресторантьорство

...
С 19.8% са намалели заетите в сектор Хотелиерство и ресторантьорство
Коментари Харесай

В туризма са съкратени 20% от заетите

С 19.8% са намалели заетите в бранш " Хотелиерство и ресторантьорство " през първото тримесечие на тази година по отношение на последното на 2019 година В този бранш попадат заведенията, на които министър председателят Бойко Борисов даде обещание 9% Данък добавена стойност. Продължава да пада и междинната заплата на заетите в него - през март тя доближава 639 лева, което евентуално значи, че огромна част от хората са на повърхностен работен ден, а даже висшите длъжности са обезпечавани на минимална заплата. Намалението по отношение на февруари - последния месец преди рецесията, е значително, със 130 лева или съвсем 17%.

Тази седмица представители на сектора невиждано признаха пред членове на държавното управление и Народното събрание, че активността им не е на ярко, като дадоха обещание против понижения Данък добавена стойност да стартират да внасят повече в хазната и да усилят осигурителните приходи на чиновниците си.

Доходите в редица браншове се намаляват в първите три месеца на годината, като част от тази динамичност се изяснява със сезонния темперамент на някои действия и се демонстрира още от януари, а не с оповестяването на изключително състояние. Така е в добивната индустрия, " Транспорт, депозиране и пощи ", интервенции с недвижими парцели. Любопитно е, че от началото на годината под границата от 1000 лева междинна заплата са изпаднала и селското стопанство, строителството, " Култура, спорт и развлечения ".

Спрямо последния месец преди рецесията - февруари, понижават приходите и в два бранша на първа линия. В образованието през март междинната заплата е 1320 лева при 1363 лева за февруари. В опазването на здравето понижава от 1344 на 1306 лева, което може би се дължи на множеството неквалифициран личен състав, нает за осъществяване на спомагателните действия по стерилизация и прочие

Наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на март 2020 година понижават с 25 100, или с 1.1% по отношение на края на декември 2019 година, като доближават 2.26 милиона, показват от Национален статистически институт. По-показателни за мащабите на рецесията обаче ще бъдат данните за идващите месеци. През март всички браншове губят работна ръка, като се изключи държавното ръководство и опазването на здравето - там и от организацията по заетостта рапортуват за нараснало търсене на обществени служащи, медицински личен състав и прочие В държавно ръководство заетите се усилват от 112 864 души през януари на 113 301 през март, а в опазването на здравето - от 148 922 през януари на 150 424 души през март.

РОЗОВИ ОЧИЛА

Социалното министерство оповести оптимистична статистика за хората, намерили работа по време на изключителното състояние, като спести данните за броя на безработните. В известие до медиите, от ведомството на Деница Сачева оповестиха, че 28 623 лица са намерили работа сред 13 март и 13 май. Само за последния работен ден на пазара на труда са устроени 1200 безработни, акцентират от МТСП. Близо половината от лицата - над 46%, са почнали работа в областта на преработващата индустрия. Назначените в бранша на търговията и ремонта на коли и мотоциклети са близо 22 на 100 от записаните в бюрата по труда по време на изключителното състояние. Над 9% са се устроили на работа в транспортния бранш. Новозаети има и в строителството, хотелиерство и ресторантьорство, както и в образованието.

На този декор липсва обществена информация какъв брой са останали без работа през същия интервал. Преди 2 дни общественият министър заяви пред Българска национална телевизия, че на ден в бюрата по труда се записват приблизително към 3000 безработни, като 1300 от тях показват като причина за оставането си без работа корона рецесията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР