Днес лидерът на Хонконг Джон Лий призова британските власти за

...
Днес лидерът на Хонконг Джон Лий призова британските власти за
Коментари Харесай

Хонконг иска пълна информация за арестите на трима мъже в Лондон, обвинени в шпионаж

Днес водачът на Хонконг Джон Лий прикани английските управляващи за цялостна информация за арестите на тримата мъже, в това число управител в държавна работа на Хонконг във Англия, които бяха. Това предават от Reuters.

Изпълнителният шеф цитира изказване на китайското посолство в Лондон, в което се отхвърля това, което то назовава " изфабрикуване от страна на Обединеното кралство " по случая и " неоснователното обвиняване " против държавното управление на Хонконг.

Посолството в английската столица счита, че казусът може да заплаши връзките сред Китай и Англия на фона на продължаващото напрежение поради огромните репресии против националната сигурност в Хонконг.

Тримата мъже са упрекнати в подкрепяне на задгранична разследваща работа сред декември 2023 година и май 2024 година, като са се " съгласили да подхващат събиране на информация, наблюдаване и машинация " във Англия, съгласно обвиняванията, повдигнати в съда.

Срещу тях е повдигнато обвиняване и за осъществяване на " непознато вмешателство " посредством наложително навлизане в английско жилище. Тези закононарушения са разказани в Закона за националната сигурност на Англия, в който предходната година са били допълнени нови ограничения против непознати закани, в това число шпионаж и интервенция. Обвиненията не показват конкретна хонконгска разследваща работа.
 Хонконг арестува първия европейски жител по новият закон за сигурност
Хонконг арестува първия европейски жител по новият закон за сигурност

Той е упрекнат в издание нa апели за разединение на Хонконг и антикитайско наличие в обществените медии

В изказване пред медиите ден откакто мъжете се явиха в английския съд водачът на Хонконг удостовери, че единият от мъжете, Бил Юен, е бил негов съученик от университета. Обвиняемият е посочен като офис управител на Хонконгския стопански и търговски офис (HKETO) в Лондон - позиция, която Лий удостовери през днешния ден.

Другият мъж, 38-годишният Питър Уай, е с двойно английско и китайско поданство. Той е офицер от граничните сили на Англия и ръководи лична частна охранителна компания. Третият обвинен, Матю Трикет, е някогашен кралски морски командос и управлява частна охранителна компания.

Юен, Уай и Трикет към този момент не са дали коментар по случая.

Те са изправени пред оптималната допустима присъда от 14 години за всяко обвиняване. Допълнително, мъжете не са били помолени да показват самопризнания, като идващото им явяване пред лондонския съд Old Bailey е на 24 май. Мъжете са пуснати под гаранция, само че имат полицейски час и ограничавания за пътешестване.

Джон Лий отбрани работата на HKETO , която има 14 офиса в международен мащаб, в това число в Съединени американски щати, Англия, Германия, Австралия и Канада. По негови думи тяхната активност е от изгода за търговията и е донесла стопански изгоди.

От Reuters напомнят, някои задгранични хонконгски групи, американски конгресмени и Конгресно-изпълнителната комисия за Китай са прокарали законопроект, наименуван Закон за узаконяване на стопански и търговски офиси в Хонконг. Те оферират унищожаване на дипломатическите привилегии от такива офиси, заявявайки, че са бази за китайско въздействие върху действия на непозната територия.

Властите в Хонконг са отрекли офисите да вземат участие в политически действия.

" Всеки опит за интервенция в работата на офисите на ETO на разнообразни места ще бъде против свободната търговия и свободната стопанска система и ще навреди на стопанските системи на страните, които се пробват да създадат неприятни неща на интервенциите на офисите на ETO ", безапелационен е Джон Лий.
 Двама британци отиват на съд за шпионаж в интерес на Китай
Двама британци отиват на съд за шпионаж в интерес на Китай

Те са упрекнати в даване на секретна информация на непозната страна посредством придобиване, събиране, записване и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР