Руснаците скоро ще могат да използват дигитални монети за покупка

...
Руснаците скоро ще могат да използват дигитални монети за покупка
Коментари Харесай

Виртуалната валута на Потанин

Руснаците скоро ще могат да употребяват цифрови монети за покупка на метали, за запазване на самолетни билети и за трансфер на карти за ски посредством платформата Atomyze, в която е вложил непосредствено съветският милиардер Владимир Потанин. Бизнесменът от дълго време обявява проектите си да стартира търговия с метали като употребява виртуални пари. Те към този момент могат да се осъществят на процедура откакто получиха утвърждение от централната банка на страната. Което пък дава опция планът да се разшири и към потребителската част на бизнесимперията на милиардера.

Платформата Atomyze ще бъде налична и в Съединени американски щати, и в Швейцария, само че потреблението й ще е лимитирано до компании, а физически лица няма да могат да работят посредством нея. Очаква се тя да проработи до края на годината, откакто влезе в действие съветският закон за цифровите финансови активи и след по-нататъшните утвърждения зад граница.

За Потанин платформата ще е от най-голямо значение за покупко-продажбите с металите. Той разгласи още през предходната година, че криптопарите ще могат да се употребяват при една пета от продажбите на "Норилск никел " - най-големият производител на паладий и на рафиниран никел в света. Първоначално компанията на милиардера ще тества монети, обезпечени с паладий, с кобалт и мед, и след това ще разшири използването и на други метали, разгласи публично Atomyze на 25 февруари. Сред фирмите, които ще тестват платформата, са "Трафигура груп ", "Траксис " и "Умикор ".

Как ще работи платформата?

- жетоните, обезпечени от метали, ще могат да се разменят против физически доставки. Клиентите, които нямат потребност от цялото количество първични материали, контрактувано с "Норилск никел " могат да употребяват цифровите пари, с цел да продадат свободните размери на някой друг;

- клиентите ще могат да употребяват монетите за покупка на самолетни билети за авиолинии "Нордстар " или за карти за ски в курорта Роза Кутор в Сочи и ще могат да трансферират неизползваните дни от ски-пасовете на други потребители;

- фирмите, които доставят материали или продукция на "Норилск кикел ", също ще могат да употребяват платформата, с цел да получат пари в брой от компанията.

Atomyze ще би трябвало да получи утвърждение от "Банк России ", в случай че желае да разшири броя на фирмите, с които работи и няма право да емитира цифрови жетони в която и да било валута, разясни Потанин. Той ще употребява съветската "Сбербанк " за обработка на паричните транзакции на обособени човеци. Милиардерът чака "пробивът " на Atomyze да окуражи и други огромни съветски компании да изискат утвърждение за сходни планове. Тестовете на тази платформа от централната банка са лишили четири месеца.

Световноизвестният футболен тим "Барселона " пък ще емитира жетони за почитателите си.

Появата им на бял свят се чака през второто тримесечие на тази година и те ще дават право на притежателите си да гласоподават по ред решения за отбора като да вземем за пример каква музика да звучи на стадиона когато играят футболистите. Идеята е да се даде право на последователите на "Барса " да вземат присъединяване в живота на клуба.

За да получат жетоните си, почитателите ще би трябвало да смъкват приложението Socios.com, да купят неговите монети (познати като Chiliz) и по-късно да ги употребяват за придобиване на Barca Fan Tokens на тима. На последователите на отбора ще бъдат препоръчани 40 млн. монети Barca по 2 евро всяка, като по-голяма част от получените средства ще отидат за тима. Монетите Chiliz се търгуват на няколко криптоборси и могат да се държат в цифрови портфейли.

Футболен клуб "Барселона " е деветият първокачествен тим, който подписва съглашение със Socios.com за Chiliz. Сред другите са "Пари Сен-Жермен " и "Ювентус ". От дебюта на жетоните през декември 2019-а близо 110 хиляди консуматори са купили цифрови монети приблизително за по 20 щ. $.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР