Две години по-малко работим за пенсия, показват данни на Националния

...
Две години по-малко работим за пенсия, показват данни на Националния
Коментари Харесай

Работим две години по-малко за пенсия

Две години по-малко работим за пенсия, демонстрират данни на Националния застрахователен институт.

Това стана макар годишното нарастване на нужните стаж и възраст за пенсиониране. За интервал от 10 години междинният трудов стаж на хората при пенсиониране за стаж и възраст при работа в условия на трета категория труд понижава от 35,7 години на 33,7 години.

Жените, пенсионирани през 2014 година, са работили приблизително 35,3 години, а пенсионираните през 2023 година дами са работили приблизително 34 години. Това съставлява понижение на трудовия стаж с 1,3 години. При мъжете понижението на стажа е доста по-голямо - с 3,5 години. Пенсионираните през 2014 година мъже са работили приблизително 36,6 години, а през 2023 година - 33,1 години. Оказва се, че преди 10 години мъжете са работили повече от дамите преди да излязат в пенсия, а в този момент мъжете работят близо една година по-малко от дамите.

Всичко това става с помощта на опцията за пенсиониране в изискванията на повърхностен трудов стаж. Динамиката на икономическите процеси през последните години постоянно не разрешава хората да имат непрекъснато работа, без интервали на спиране, до момента в който от едно работно място се трансферират на друго. Затова при навършване на възраст за пенсиониране доста хора нямат нужния стаж.

През 2023 година общият брой на пенсиониралите се хора, получили държавна пенсия, е 100 213, което е с 2623 повече по отношение на миналата година, демонстрират данни на Национален осигурителен институт. Лични пенсии са получили 87 369 души, което е с 5938 повече по отношение на миналата година, а наследствени пенсии са получили 12 844 души. Лични пенсии за стаж и възраст са отпуснати на 51 599 души, или на 59,1% от всички пенсионирали се през предходната година. Значително понижават пенсиите, отпускани при цялостен застрахователен стаж и възраст. А наред с това от ден на ден хора употребяват опциите на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), с цел да се пенсионират с по-малък стаж. Броят на хората, получили пенсия за стаж и възраст, отпусната при изискванията на повърхностен стаж, само че при постигане на възраст от 67 години, през 2023 година е 13 247, което е с 10% повече по отношение на миналата година.

Ежегодното нарастване на нужната възраст за пенсиониране, плюс това, че от ден на ден хора се пенсионират при постигане на 67 година, тъй като нямат цялостен трудов стаж, води до повдигане на междинната възраст, при която хората получават първата си пенсия. За интервал от 10 години възрастта, при която дамите излизат в пенсия, е повишена с година и половина, а за мъжете нарастването е с година. През 2014 година междинната възраст на дамите при приемане на пенсия е била 62 години, а за мъжете - 64,8 години. През 2023 година междинната възраст на дамите при пенсиониране е 63,6 години, а на мъжете - 65,9 години. Оказва се, че мъжете излизат в пенсия приблизително с над две години по-късно от дамите.

Жените получават по-ниски пенсии от мъжете, само че за сметка на това взимат пенсията си приблизително със 7 години по-дълго време от мъжете. Освен това през последните 10 години междинният период, в който дамите получават пенсията си, е повишен, до момента в който срокът на приемане на пенсия от мъжете е намалял. През 2014 година междинният период на приемане на пенсия за застрахователен стаж и възраст при работа в изискванията на трета категория труд е 26,7 години за дамите и 22,2 години на мъжете. Тогава разликата сред дамите и мъжете е била четири години и половина. През 2023 година междинната дълготрайност на приемане на пенсия от дамите е 27,6 години, а от мъжете - 20,5 години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР