Генералният секретар на НАТО в специално интервю за Панорама. -

...
Генералният секретар на НАТО в специално интервю за Панорама. -
Коментари Харесай

Столтенберг в Панорама: България е надежден, високо ценен съюзник в НАТО

Генералният секретар на НАТО в особено изявление за " Панорама ".

- Г-н общоприет секретар, желаете ли България да направи повече за Украйна?

- България направи доста в поддръжка на Украйна. Оценяваме. Но България, както и всички съдружници в НАТО, би трябвало да направи повече. Защото свършеното досега не е задоволително. Трябва да продължим с поддръжката. Защото в случай че президентът Путин завоюва в Украйна, това би било покруса за украинците, само че и рисково за нас. Ще направи света по-опасен, а нас – по-уязвими. А до него и до всички властнически водачи ще стигне следното обръщение: в случай че употребявате военна мощ и нарушавате интернационалното право, ще получите, каквото желаете. Не бива да допуснем това.

- Но докога? Защото до момента в който беседваме, руснаците организират атака, макар че американската помощ към този момент не е блокирана, макар че НАТО продължава да поддържа. Какво за Вас значи действително " победа за Украйна "? И по кое време това би трябвало да свърши?

- Войните са непредсказуеми по природа. Така че никой не може да каже сигурно по какъв начин ще свърши тази. Но знаем друго. За да победи Украйна като суверенна, самостоятелна нация, Русия би трябвало да одобри Украйна да остане суверенна и самостоятелна. Единственият метод да стане това, е да се покаже на Москва, че няма да победи на бойното поле. Че би трябвало да седне, да контракти и одобри решение, от което Украйна печели. А с цел да се стигне до такава степен, ние би трябвало да подсилим украинците на бойното поле. Защото колкото по-силна е Украйна в багра, толкоз по-вероятно е да се пристигна до договаряния, при които Русия ще одобри съществуването на суверенна и самостоятелна страна Украйна. Ако желаете мир, би трябвало военна помощ за Украйна. За да се подсигурява дълготраен и обективен мир.

- Но какъв брой надалеч би трябвало да стигне НАТО? Защото френският президент Макрон загатна изпращане на военни на място. Виждате ли реален сюжет, в който войски на НАТО, включително български, може да бъдат призовани да се бият на украинска земя?

- Не планираме да разполагаме военни на НАТО в Украйна. Защото ние не сме страна в спора. Няма и да бъдем. Нито НАТО, нито страните от НАТО желаят борба с Русия. Не желаем да бъдем част от спора. Имаме две задания в този спор. Подкрепяме Украйна, с цел да подсигуряваме, че тя ще победи - като суверенна и самостоятелна европейска страна. Другата задача е да избегнем ескалация на спора оттатък Украйна и превръщането му в пълномащабна война сред Русия и НАТО. Ето за какво ние поддържаме Украйна, осигуряваме образование и съоръжение, само че не изпращаме натовски войски там. Да не забравяме: това е военна експанзия. Русия нахлу в непозната територия. Това е жестоко нарушаване на интернационалното право. Украйна има право на самоотбрана; то е залегнало в Хартата на Организация на обединените нации. Ние имаме правото да ги подкрепим в тяхното право на самозащита. И можем да го сторим, без сами да ставаме страна в спора.

- Казвате " не изпращаме войски в този момент ". А в бъдеще? Изключвате ли изцяло такава опция?

- Нямаме сходни проекти. Важно е съдружниците в НАТО да поддържат Украйна. Но да го вършат по метод, който не ни прави част от спора. Това е повода да ги поддържаме, без обаче да разполагаме войски там.

- Какъв съдружник е България?

- България е благонадежден, високо скъп съдружник в НАТО. България способства за нашата групова защита по доста разнообразни способи, тъй че е значима за НАТО. Черноморска страна – хазаин на натовска бойна група. Но НАТО също е значим за България. Целта на НАТО е да предотвратява война. Не да я предизвика. Целта на НАТО е да се опазва мира, като се покаже безусловно ясно на всеки евентуален съперник, че нахлуване против един съдружник – било то Норвегия, България или който и да е - ще провокира отговор от целия Алианс.

- Каква е Вашата оценка за българската войска, нейните качества, модернизацията и превъоръжаването ѝ?

- Срещал съм се с български военнослужещи на доста места по света, както и в България. И постоянно съм се впечатлявал от професионализма и всеотдайността им. Българската войска е значима за НАТО, не на последно място и тъй като България в този момент влага повече в защита. Тази година ще похарчи 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита и ние приветстваме това. Това Ви дава нужните запаси за вложения в модерни качества от висок клас. Всички в НАТО дружно правим най-голямата промяна на нашата групова защита в това потомство. Част от нея в огромна степен е България, съдружник в НАТО към този момент 20 години.

- Да. България обаче е страната в НАТО, която е най-близо исторически и културно до Украйна и Русия. Какво е посланието Ви към българите в този момент?

- Че в НАТО сме демократични страни и имаме разнообразни отзиви за доста неща. Имаме разнообразни политически партии и доста различия. Това важи и за моята татковина - Норвегия. Но в НАТО постоянно сме успявали да се обединим към главната ни идея - да се браним взаимно. Казваме, че нахлуване против един от съдружниците се смята за нахлуване против всички – и тогава се задейства груповата защита на НАТО. Ние предотвратяваме войни. Опазваме мира, като към този момент 75 години целим мир, непоклатимост, сигурност за всички съдружници в НАТО. Създали сме условия за разцвет, стопански напредък, народна власт. Напълно одобрявам да има разнообразни гледни точки измежду съюзническите страни от НАТО по доста въпроси. Но в действителност имам вяра, че е в полза на всички съдружници е да бъдем единни в този по-опасен свят.

- Накрая, какво ще дефинира бъдещето на НАТО? Промяна в Белия дом? Или бойните дейности в Украйна, или пък ескалация другаде? Дали в тази рецесия НАТО потвърждава предназначението си или пък демонстрира уязвимост?

- Смятам, че НАТО в действителност потвърждава предназначението си, най-малкото посред пълномащабна война в Европа, само че и в един по-опасен свят като цяло – има нова война в Близкия изток, а Китай взе участие в съперничеството сред великите сили в световен проект и поддържа Русия в дейностите ѝ в Украйна. Тази година НАТО чества 75-годишнина. За 75 години доказахме, че опазваме мира и това е в основата на всичко, което вършим. Доказахме също, че можем да подкрепим Украйна по метод, по който надали някой е вярвал преди нашествието. Трябва да продължим с поддръжката. Никой не може да каже каква ще е идната рецесия, война или опасност против съдружниците от НАТО. Но твърдо споделям, че без значение от опасността, рецесията, или спора, пред който ще се надигнем в бъдеще, ще имаме сигурност, стига в НАТО да бъдем единни. Защото ние сме 50% от международната военна мощност, 50% от международната икономическа мощност. Ние сме надалеч най-силният боен съюз в историята, а и в света през днешния ден. Ако бъдем единни, ще опазим мира, ще предотвратяваме войната и ще можем да се съсредоточим върху всички други значими въпроси.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР