Руското списание Экономика сегодня оповести планове на МО да замени

...
Руското списание Экономика сегодня оповести планове на МО да замени
Коментари Харесай

В Русия обсъждат замяна на легендарния Су-25 „Грач”

Руското списание „ Экономика сегодня ” оповести проекти на МО да размени щурмовика Су-25 с нов аероплан на щурмовата авиация. Идеята не е провокирана с неговата „ напреднала възраст ”, той е признат на въоръжение през 1981 година Проявил се прелестно на първо време в Афганистан, след това взел участие в поредност от военни спорове. Сега води война в Сирия, въпреки и осъвременен във вид Су-25СМ, а следва да одобряват Су-25СМ3. Заради фантастичната му „ живучест” самолетът е именуван „ летящ танк”. За 8 година в Афганистан Су-25 направили към 60 хиляди полета. Процентът на поразяване на задачите с управляеми ракети възлиза на 95. Загубите общо са 23 самолета, като на един се падат приблизително налетяни 2800 часа. На всеки свален щурмовик се падат 90 бойни повреди. Известен е случай Су-25 да се завръща в базата със 150 пробойни. Нито една машина не е изгубена поради гърмеж в резервоарите или крах на водача. Няма друга такава машина в света.

Известни са куриозни случаи. Например майор А. Рибаков се добрал до летището със задавен мотор, залят с керосин от пробитите резервоари, насечен от осколки фанар на кабината, изцяло отказала хидросистема и неспускащ се колесник. В кабината не работел нито един уред и летецът с облято от кръв лице пилотирал самолета по команда на водача от втория аероплан. Кацайки по стомах, летецът се хвърлил в страни от самолета и едвам откакто се убедил, че машината няма да експлодира, се върнал и изключил моторите.

Феноменалната „ живучест” е обезпечена с цялостно брониране на кабината и главните елементи на самолета. Широко е употребявано дублирането на възлите, елементите, тръбопроводите и електромрежата.

Сегашните искания към „ Грач” не от механически темперамент – просто самолетът престанал да удовлетворява актуалната тактичност за поддръжка на сухопътните войски.

Сред претенциите е дребният военен радиус – малко над 300 км, както и неговата дозвукова скорост. Само че на бойните вертолети Ми-28 и Ка-52 тези индикатори са още по-ниски, само че никой няма искания към тях. При това американските „ томахавки” доближават и надалеч по-отдалечени летища. А за актуалните системи Противовъздушна отбрана скоростта на задачите не е от голяма важност.

В реалност обстановката със подмяна щурмовика наподобява е надалеч по-сложна и се дефинира от цялостен комплекс условия, измежду които промените в тактиката на щурмовата авиация надали са най-главното. Тук се преплитат и финансови претекстове и, несъмнено, подмолни ползи.

В Русия се пробваха освен да запазят концепцията за щурмовик в чист тип, само че и да го повдигнат до нивото на аероплан от пето потомство. Дори била разработвана концепцията за основаване на Перспективен авиационен комплекс за Щурмовата авиация, единствено че в сегашната икономическа обстановка тази задача не може да се осъществя.

Затова се стартира концепцията да се сътвори нов щурмовик въз основата на изтребителя-бомбардировач Су-34, като му се доразвие функционалност, която той в действителност си има. Самолетът е предпазен от удари на въздушния и земен съперник. Дебелината на бронираното му стъкло и титановите пластини за прикритие на кабината даже са повече от на Су-25.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР