Руският шахматист и опозиционен политик, 13-ият световен шампион по шах

...
Руският шахматист и опозиционен политик, 13-ият световен шампион по шах
Коментари Харесай

Гари Каспаров: Западните геополитици се страхуват от разпада на Русия

Руският шахматист и опозиционен политик, 13-ият международен първенец по шах Гари Каспаров счита, че военно проваляне на съветската войска в Украйна може да докара до разпадането на Русия. Това мнение той изрази в изявление за " ГОРДОН “.

„ Очевидно военното проваляне в Украйна, изплащането на репарации, в случай че това е изискване за победа, основава обстановка, в която сигурно ще настъпят политически промени в Русия ", споделя Каспаров. „ Почти несъмнено тази страна ще бъде географски друга от сегашната. Защото в такива условия постоянно пораждат центробежни сили и процеси, които не са завършили през 1991 година...В Чечня, Татарстан, Башкортостан, може би и Якутия - всичко ще стартира изначало. “

Той счита, че когато оживелите съветски военни се върнат вкъщи след успеха в Украйна, вертикалата на властта в Русия ще се разпадне.

" Трябва да осъзнаем каква обстановка ще възникне, когато украинското знаме бъде издигнато в Севастопол. Руската войска ще бъде победена, само че не всички военни са избити в Украйна. Стотици хиляди ще се върнат - озлобени, недохранени, ограбени, с оръжие... На фона на икономическата съсипия - чудовищно възходяща престъпност, органите на реда ги няма, тъй като те са привикнали да гонят интелектуалците с бели якички, тук всичко ще бъде друго. Те самите ще минат към бандити. 90-те на предишния век ще наподобяват като същински цивилизован парадайс спрямо това, което чака Русия през идващите година-две откакто рухне  режима на Путин. Всичко това би трябвало да докара до провал на съществуващата вертикала на властта. Тя е нещо гнило “, споделя политикът.

Той обаче допусна, че някои западни водачи се притесняват от сходен сюжет.

" В мозъчите на западните геополитици кошмарната картина на колапса на Русия означа напредък на Китай. Китайската карта въздейства върху решимостта на Запада да приключи войната доста бързо. Убеден съм, че Украйна сега не получава най-модерните типове оръжия, които биха решили изхода от войната за няколко месеца ", разяснява Каспаров.

Във всеки случай изходът от тази война би трябвало да постави завършек на историята на Руската империя, акцентира политикът. На мястото на днешна Русия, съгласно Каспаров, би трябвало да се появи " нова национална страна в положителния смисъл на думата ". И разказва какво първо би трябвало да направи тази „ нова Русия “.

„ Не става въпрос единствено за връщане на всички окупирани от Русия територии на Украйна, а за финален отвод от всевъзможни териториални искания към който и да било. Това значи уреждането на всички сходни разногласия. Освен това, съглашение, че в случай че някой желае да живее по собствен метод – Чечня, Дагестан, Татарстан, Башкортостан, Якутия – това е тяхно право... Русия, в случай че въобще оцелее, би трябвало да стане конфедерация на свободни територии ", счита Гари Каспаров.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР