Руският президент Владимир Путин засили напрежението около Украйна, като обяви,

...
Руският президент Владимир Путин засили напрежението около Украйна, като обяви,
Коментари Харесай

Защо Донецк и Луганск са в центъра на плана на Путин

Руският президент Владимир Путин ускори напрежението към Украйна, като разгласи, че признава двете самопровъзгласили се сепаратистки републики в Източна Украйна. Той също по този начин сподели, че ще изпрати „ мироопазващи сили “ в Донецката и Луганската национални републики, подхранвайки опасенията на Съединени американски щати и Европа, че Москва се поема контрола върху земя, интернационално приета като част от Украйна.

Русия неведнъж отхвърляше, че възнамерява офанзива, а Путин твърди, че страната му не обмисля анексирането на региона. Все отново указът е последният ход в 20-годишната акция на президента за възобновяване на господството на Русия над нейните някогашни руски съседи и за попречване на построяването на по-тесни връзки със Запада, написа Bloomberg в собствен разбор.
Какво съставляват Донецката и Луганската национални републики?
Някога двете области са били индустриалното сърце на Украйна, част от най-вече рускоговорящи провинции в югоизточната част на страната. Подкрепяните от Русия сепаратисти завзеха контрола над районите по границата на двете страни след свалянето на прокремълския президент на Украйна Виктор Янукович – ход, който съответства с анексирането на Крим през 2014 година Боевете до момента са умъртвили към 14 000 души и са разселили повече от 1.4 млн. души в границите на Украйна, съгласно държавни данни.


Източник: Bloomberg

Бунтовниците държат към една трета от провинциите, наричайки ги Донецка национална република (ДНР) и Луганска национална република (ЛНР). Никоя нация не ги признаваше, до момента в който Москва не го направи нощес. В последните осем години Русия им оказва финансова и военна поддръжка и е предоставила съветски паспорти на стотици хиляди хора там.
Защо в този момент пристигнаха на фокус?
Русия желае Донецк и Луганск да получат автономност, която им дава дейно несъгласие върху огромни промени в ориентацията на Украйна – а точно западната интеграция, подкрепена от доста болшинство от 41-милионното население на страната. Това би било политическо самоубийство за украинския президент Володимир Зеленски, който се пробва да подтиква икономическия напредък и да ограничи корупцията. Той сподели на дипломатите, че Украйна се нуждае от „ доста ясна вероятност “ по отношение на участието си в НАТО, а генералният секретар на Северноатлантическия контракт Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът продължава да поддържа напъните на Украйна да стане член.

Прекратяването на огъня в района постоянно е било несигурно, с хиляди нарушавания всяка година, съгласно интернационалните наблюдаващи. В обстановка на косъм, с хиляди съветски бойци, струпани по границата на Украйна, това може да е най-вероятният източник на искра за по-широк спор. Русия предложи поданство на жителите на сепаратистките райони и опасността за живота им може да бъде употребена като опрощение за по-нататъшни дейности.
Защо Западът се интересува?
Ако предизвестията на Съединени американски щати за инвазия се потвърдят, това може да провокира най-тежката рецесия в европейската сигурност след Втората международна война.

Съединени американски щати, Европейски Съюз и Обединеното кралство завършват пакет от наказания, които ще се задействат, в случай че Русия въпреки всичко нахлуе по-навътре в Украйна. Потенциалните ограничения ще обиден съветските милиардери, ще има спомагателни ограничавания върху държавния дълг, ще бъде нарушена способността на банките да употребяват долари и паунди и се чака блокиране на новия газопровод „ Северен поток 2 “, който свързва сред Русия и Германия.

Западът също влага доста финанси в Украйна. Международният валутен фонд (МВФ) предложи поддръжка на нацията, милиарди долари потекоха от Световната банка и Европейския съюз, а Съединени американски щати предоставиха гаранции за заеми и военна помощ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР