Руският президент Владимир Путин коментира с ирония отличие, връчено през

...
Руският президент Владимир Путин коментира с ирония отличие, връчено през
Коментари Харесай

Путин: Тилърсън попадна в лоша компания

Руският президент Владимир Путин разяснява с подигравка отличие, връчено през 2013 година на настоящия държавен секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън. По думите му тогавашният началник на петролния колос ExxonMobil се е озовал в този момент "в неприятна компания " и би трябвало да се върне "в правия път на съдействието ", оповестява ТАСС.

Назначаването на Тилърсън отпред на американската дипломация от Доналд Тръмп сигнализира критиците на президента на Съединени американски щати, защото някогашният началник на най-голямата петролна формация в света е работил над 20 години в Русия и Путин го награди през 2013 година с "Ордена на дружбата ".

"Също по този начин връчихме в миналото на господин Тилърсън "Ордена на дружбата ". По всичко проличава обаче, че е попаднал в неприятна компания и рулира в малко по-различна посока. Но се надявам, че и вятърът на съдействието, другарството и взаимоотношението ще го насочи в последна сметка по правилния курс ", сподели съветският президент, представен от ТАСС, в коридорите на стопански конгрес във Владивосток.

През 2011 година ExxonMobil подписа съглашение с Роснефт, най-голямата съветска държавна компания за взаимни сондажи и рандеман на нефт. Оттогава те сътвориха 10 смесени сдружения за създаване на планове в Русия.



Тилърсън работи 20 години, с цел да наложи ExxonMobil като основен състезател в съветския петролен бранш. Но макар този негов опит връзките сред Вашингтон и Москва към момента са в най-ниската точка, откогато Тръмп зае поста си, на фона на различията за Сирия, Украйна и обвиняванията за съветска интервенция в изборите за президент зад Океана през предишния ноември.





Въпреки всички компликации в връзките сред Вашингтон и Москва Кремъл продължава да контактува с американски компании, включително и ExxonMobil.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР