Руският журналист Дмитрий Муратов, един от лауреатите на Нобелова награда

...
Руският журналист Дмитрий Муратов, един от лауреатите на Нобелова награда
Коментари Харесай

Дмитрий Муратов: Горбачов предпочете мира пред личната си власт

Руският публицист Дмитрий Муратов, един от лауреатите на Нобелова премия за мир за 2021 година, отдаде през днешния ден респект пред паметта на последния водач на Съветския съюз Михаил Горбачов, умрял нощес. По думите му Горбачов е предпочел мира пред " персоналната си власт ", съобщи Франс прес.

" Нека запомним вечно: той обичаше една жена повече от своята работа, поставяше човешките права по-високо от страната и ценеше мирното небе повече от персоналната си власт ", съобщи Муратов в публикация, поместена на уеб страницата на самостоятелния в. " Новая газета ", за чието основаване спомага преди време Горбачов.

" Той презираше войната. Той презираше " Реалполитик ". Бе сигурен, че е минало времето да се вземат решение със мощ въпросите на международното устройство... Той пусна политзатворниците на независимост " , се споделя в текста.

Горбачов " направи и на страната ни, и на света необикновен подарък - той ни подари трийсет години мир. Без опасност от световна и нуклеарна война. Кой различен е кадърен на това? ", прибавя журналистът.

Освен че са думи на респект към Горбачов, тези изказвания звучат и като обвиняване против настоящия съветски президент Владимир Путин в разгара на военната му атака против Украйна и в миг, когато прекомерно се ускориха репресиите в Русия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Агенцията показва, че Муратов не загатва Путин в своята публикация.

Горбачов поддържаше тесни връзки с " Новая газета ", чийто основен редактор е Дмитрий Муратов. Вестникът бе заставен да спре излизането си в Русия през март на фона на репресиите в страната.

Горбачов даде по-конкретно финансова поддръжка на изданието, учредено през 1993 година, със средствата от Нобеловата си премия за мир за 1990 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР