Руският газов холдинг Газпром се интересува от дългосрочни договори с

...
Руският газов холдинг Газпром се интересува от дългосрочни договори с
Коментари Харесай

Путин: Газпорм е заинтересован от дългосрочни договори с ЕС



Руският газов холдинг " Газпром " се интересува от дълготрайни контракти с Европейския съюз, макар че губи в цените по отношение на спот пазара, съобщи президентът Владимир Путин по време на форума на Руската енергийна седмица 2021.

" Германия получава природен газ при цени 250-230 $, най-много 300 $ за 1000 кубически метра, вместо за цени 1500-2000 $. " Газпром " наподобява губи, тъй като в случай че продаде газа на пазарна спот цена, ще получи 1 200 за 1000 кубически метра, до момента в който той получава 250-300 $ ", означи съветският президент.

" Въпреки това нашият производител се интересува от такава непоклатимост. Това е по този начин, тъй като знае, че ще продаде избран най-малък размер на избрана минимална цена и по-късно уместно ще развива своята капиталова политика. Това е от изгода за доставчика и за потребителя ", означи Путин.

Цените на газа, доставян от " Газпром ", зависят от цената на петрола, като приходите на компанията от доставките спаднаха, откакто цените на петрола спаднаха на международния пазар през 2019 и 2020 година, сподели Путин и добави, че приходите на компанията се покачиха с увеличението на цените на петрола.

Според съветския президент увеличението на преноса на газ през украинската директна система е рисково, защото износването на тази транспортна система е над 80%.

" Всъщност ние увеличихме доставките на газ посредством украинската директна система ", сподели той и добави, че доставките ще бъдат с 10% повече тази година, в сравнение с е планувано в контракта за пренос.

" Но не би трябвало да има в допълнение увеличение на този пренос. Всички не престават да ни загатват: увеличете доставките през Украйна още повече. Опасно е да ги увеличим! Газотранспортната система там не е виждала ремонт от десетилетия. Ако увеличим налягането, тръбата евентуално просто ще се спука. Европа ще остане въобще без този транспортен маршрут ", означи Путин.



Той уточни, че удължаването на периода за пренос на природен газ от Русия през Украйна след 2024 година е чисто стопански въпрос, като добави, че тази година размерите към този момент са увеличени отвън договорните отговорности.

" Това е и чисто стопански въпрос. Вече споделих, че украинската газопреносна система е изчерпана с към 80-85%, съгласно разнообразни оценки. Вече сме нараснали преноса, все пак, макар политическите разлики. Вече споделих, че размерите на изпомпване са увеличени отвън нашите договорни отговорности с 10% за тази година ".

Междувременно Путин означи нуждата от привеждане на газопреносната система в обикновено положение, с цел да се резервира и усили преносът. " Това се отнася както за Русия, по този начин и за европейските консуматори, това се отнася и за украинските оператори ", сподели той.

Владимир Путин акцентира, че Москва е подготвена да резервира контракта за пренос на газ през Украйна и даже да усили доставките, само че би трябвало да разбере размерите на покупките.

" Ние сме подготвени да поддържаме този контракт, даже да увеличим доставките, в случай че се основат стопански, софтуерни условия, ние сме подготвени да го създадем. Но би трябвало да разберем мащаба на покупките ", сподели още той.

" Ако Европа се откаже от въглеводороди, изключително от природен газ в бъдеще, по какъв начин можем през днешния ден да поемем отговорности за увеличение на преноса през Украйна, в случай че Европа не го купува от Русия. Кажете ни какъв брой ще купуват, подписват контракти за размери, тогава ще разберем какъв брой можем да изпомпваме. Трябва да разберем размера на пазара “, изясни той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР